Търси в кино:
Филми | Трейлъри   Aртисти  Премиери | Статии | Кино програма | Видеопрограма | Класация | Box Office

C K А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ч Ш Ю Я
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z М
Дейвид Шуимър
David Schwimmer

Дата на раждане - 12.11.1966.
Място на раждане - Астория, Ню Йорк, САЩ.

Дейвид Шуимър е роден в Ню Йорк, но отрасва в Лос Анджелис с родителите и сестра си, Ели. Първата му среща със сцената е, когато като ученик се включва в курса по драма към гимназията Бевърли Хилс. Записва се по необясним импулс – дотогава се колебаел дали да стане лекар или адвокат. В същата гимназия са учили още Анджелина Джоли, Николас Кейдж, Лени Кравиц, Джина Гършон, Роб Райнър, Корбин Бърнсън, Албърт Брукс и Криспин Гловър.

Както се оказало, Дейвид имал талант за актьор и което е още по-важно – било му приятно да играе. След края на курса е окуражен да се запише в лятната театрална програма на Северозападния университет в Чикаго. Дейвид остава толкова доволен от преживяното, че взима окончателно решение да стане актьор.

След завършването на гимназията, Дейвид се връща в Северозападния университет и през 1988 се дипломира като бакалавър със специалност театър. Същата година, заедно с още седмина състуденти, основава театралната компания Lookingglass в Чикаго. И до днес той работи активно там – като подпомага компанията финансово, и понякога се включва като актьор или режисьор.

През 1993 Дейвид дебютира в телевизията с комедийния сериал "Monty". Следва годината, в който започва триумфално успешната му кариера - 1994. Стартира хитовия телевизионен сериал „Приятели”, в който Шуимър играе Рос, леко смотан, но симпатичен герой. През 1995 е номиниран за наградата Еми в категорията за най-добър актьор в комедиен сериал.

След успехите с „Приятели”, Дейвид вече се е доказал като чудесен актьор и развива интерес към писането, продуцирането и режисирането. Сред филмите, под които се е подписал като продуцент или режисьор са „Kissing a Fool” и „Since You've Been Gone”.  В последният филм с малки роли участват и двамата му родители - Арлийн и Артър Шуимър (които са адвокати),. Режисирал е и някои от епизодите на „Приятели”.

Участва като актьор още и в „Прилежен ученик”, „The Pallbearer”, „Breast Men”, „Kissing a Fool”, „Шест дни и седем нощи”, и „Мадагаскар” (гласа на жирафа Мелман). Шуимър играе и в телевизионния сериал на Стивън Спилбърг и Том Ханкс „Братя по оръжие”.

Нет Фокус

 :: ФИЛМОГРАФИЯ

 Режисьор:
   Бягай, дебелако, бягай
 Актьор:
   Вълк
   ПРИЛЕЖЕН УЧЕНИК
   Бунтът
   Хотел
   Братя по оръжие
   Голямото нищо
 Озвучен от:
   Мадагаскар 2

 :: ЗА АКТЬОРА

  Блъфиращи филми
  Позагубихме ги от поглед
  Рос - режисьор

град
филм
кино
ден
час след
 
 
 
 за реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | Мобилна версия© 2012 Dir.bg