Търси в кино:
Филми | Трейлъри   Aртисти  Премиери | Статии | Кино програма | Видеопрограма | Класация | Box Office

C K А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ч Ш Ю Я
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z М
Виталий Соломин
Vitali Solomin

Дата на раждане - 12.12.1941.
Място на раждане - Чита, Русия.

Сред многочислените двойки Холмс-Уотсън, които в историята на световното кино са няколко десетки, самите англичани признават признават само своите собствени и ... руските. Василий Ливанов и Виталий Соломин изглеждат точно като жители на мъгливия Албион от края на 19-ти век.

Но така е само на екрана. В живота същият Соломин малко прилича на благовъзпитан и хладнокръвен англичанин. Той е живял в Чита, където летата са известни с изтощителна жега, а зимите с такива люти студове, каквито англичаниет не са и сънували...

Руският актьор, режисьор, сценарист Виталий Соломин – е роден в град Чита (Сибир) на 12 декември, 1941 година.

Когато по-големият му брат Юрий заминава за Москва и
постъпва в Театралния институт, Виталий е само на единайсет години и вечер любимото му занимание е да седи с книга в ръка край печката – един от писатели, които обича най-много е разбира се, Конан Дойл(може би най-популярната роля на
Соломин е в телевизионния сериал “Приключенията на Шерлок Холмс”).

Впрочем малкият Виталий тогава си представял доктор Уотсън като дебел и нисък човечец – никак не приличащ на самия него.

Версиите за това какво е подтикнало и Виталий да замине за Москва и да щурмува театралното училище са две. Първата – подействал е авторитетът на по-големия брат.

Втората – решаваща роля изиграл филмът "Съдбата на човека". Веднъж Виталий отишъл на дневна прожекция в местното кино, където освен него в салона имало само още двама зрители...

"На нас тримата този филм ни се строи от жизнено важно значение. И аз си помислих, че ще бъде много хубаво, ако мога да се занимавам с нещо, което да бъде жизнено важно – пък дори само за трима души". И Виталий продължил по стъпките на брат си.

През 1963 завършва театрално училище и още от същата година постъпва като актьор в Малий театър. Веднъж постъпил в прочутия театър с неговите традиции, атмосфера изпълнена с присъствието на няколко велики актьорски поколения , Виталий се влюбва в него и му остава верен докрай – и в дните на шумен успех (с постановките на “Ревизор”, “От ума си пати”, “Живият труп”) и в дните на застой.

Соломин “изменил ” на Малий театър само веднъж: изморен от вечните разногласия с ръководството, го напуска и две години работи в театъра на  Моссовет. "Но бързо разбрах, че навсякъде е едно и също. И няма никакъв смисъл да сменяш своя театър за
чужд", спомня си Соломин.

Истинската популярност за Виталий Соломин идва през 60-те години. Той се прославя дори по-бързо от брат си  - филмите "Жени", "Старшая сестра" излизат преди, "Адютантът на Негово превъзходителство". И няма нищо чудно в това, че партньорката му във филма "Градски романс" начинаещата актриса Маша Леонидова поискала именно него, Виталий Соломин.

По това време Маша дори още не била актриса, а двайсетгодишна студентка в текстилен институт. Режисьорът Петър Тодоровски я забелязъл на улицата и толкова я харесал, че дори й позволил сама да си избере партньора. 28-годишният Соломин бил обаятелен и уверен в себе си. Очертавала се много успешна екранна двойка. Тук започнали съмненията на Тодоровски: А не изглежда ли Виталий с
неговото открито лице твърде "положителен" за тази роля?

И накрая го заменил с друг актьор – това бил първият и последен случай, в който сменяли Виталий.

Соломин загубил ролята, но не бил съгласен да загуби и Маша Леонидова. Интересът, се оказал взаимен, прерастнал в любов и по-късно в брак.

Но милиони зрители помнят Виталий Соломин не толкова заради ролите му в театъра, а като любим актьор от киното. Играл е в такива знаменити, донесли му всенародна слава филми като “Зимна вишна” на Игор Масленников, “Сибириада” на Андрей Кончаловски и  телевизионната поредица "Приключенията на Шерлок Холмс".

На 24 април, 2002 актьорът се почувствал зле, но решил да излезе на сцената в “Сватбата на Кречински”.

Успял да изкара до края на първо действие, след което го отнесли на ръце зад кулисите.

В реанимацията поставили диагноза инсулт-мозъчен кръвоизлив.

Смъртта настъпила на 27 май, 2002 г..

Нет Фокус

град
филм
кино
ден
час след
 
 
 
 за реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | Мобилна версия© 2012 Dir.bg