Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Тим Рот / Tim Roth

Дата на раждане - 14.05.1961
Място на раждане - Лондон, Великобритания

Ако търсите образци за на творчески интегритет, вероятно не трябва да започвате от Холивуд. И все пак Тим Рот, който бързо стана голяма звезда в Америка, е точно такъв пример. Решил още на ранен етап в кариерата си да се снима само във филми, които са му интресни, той се е отказал от участие поне в няколко блокбъстъра. А това, че като актьор в първите 20 години от кариерата си се е снимал само в два филма на големи студиа, със сигурност го прави най-големият претендент за наградата Independent Spirit за цялостен принос.

Той е британец. Истинската фамилия на рода е много по-английско звучащата Смит. Но баща му, Ърни Смит, участник във Втората световна война (и член на комунистическата партия), след 1945 г. става журналист. Налага му се да пътува из места, където да си британец не е особено здравословно и сменя името си с по-неутрално звучащото Рот. Майката на Тим е учителка, която по-късно изцяло се отдава на рисуването. Самият Тим като дете искал да става скулптор, но в горните класове на гимназията се насочва към актьорската професия.

Телевизионният дебют на Тим Рот е през 1981 г. с филма „Made in Britain” и критиката е във възторг от младия актьор. Същата година се появява и в „Meantime” на Майк Лий, правен за телевизията филм, който в крайна сметка стига и до големия екран.
Дебютът му в киното идва през 1984, когато играе чирак-наемен убиец в „The Hit” на Стивън Фриърс. Заедно с него участват Терънс Стамп и Джон Хърн, а Рот печели наградата на Evening Standard за най-обещаващ новак. Благодарение на тези позитивни отзиви, младият актьор получава доста предложения през следващите години и участва в най-разнообразни филми, включително и в мюзикъла „Return to Waterloo” (1985) на Рей Дейвис, фронтмена на групата Кинкс.

През 1990 г. Рот започва да се радва на международно внимание благодарение на две звездни роли. Първо той е Винсент Ван Гог във „Винсент и Тео” на Робърт Олтман, адаптация по „Розенкранц и Гилдерщерн са мъртви” на Том Стопард. С играта си Рот впечатлява доста кинозрители, а един от тях е Куентин Тарантино.
Тарантино взима Рот за ролята на полицая под прикритие мистър Оранжев в своя „Глутница кучета” (1992), филм, позволил на актьора да докаже, че може да се справи с американския акцент, както и да кърви до смърт убедително и със стил. Успехът на „Глутница кучета” му гарантира роли в още холивудски филми и същата година актьорът се появява в ужасяващата психологически телевизионна адаптация по книгата на Джоузеф Конрад „Сърцето на мрака”, редом до Джон Малкович. След комедията „Четири стаи” (1995), Рот има голям успех като зловещо превзет английски благородник в „Роб Рой” и получава номинация за Оскар за най-добър поддържащ актьор, както и номинация за Златен глобус и наградата на Британската филмова академия.

Верен на навика си да скача от жанр в жанр, следващата роля на Рот е в музикалната комедия на Уди Алън „Всеки казва ‘Обичам те’ (1996). А скоро след като режисьорът на „Кино Парадизо” Джузепе Торнаторе избира Рот за филма си „Легенда за пианиста”, Рот прави и режисьорския си дебют с „The War Zone” и печели доста награди от различни кинофестивали. През 2001 актьорът е поканен за ролята на професор Снайп в „Хари Потър и философския камък”, но отказва за да се снима в „Планетата на маймуните”.

В края на 2004 г. Тим Рот завърши сникмите на „Don’t Come Knocking” на Вим Вендерс.

Тим Рот е женен за Ники Бътлър от 1993 и имат двама сина. Той има и още един син от предишна връзка (с Лори Бейкър).

Филмография

Актьор: Островът на Бергман Обир по джентълменски Песента на имената Имало едно време в холивуд Великолепната осморка Принцесата на Монако Невероятният Хълк Virgin Territory Моите боровинкови нощи Младост без младост Не ме търси Мрачна вода Силвър Сити Нова Франция Да убиеш крал Планетата на маймуните Мускетарят Непобедимия Хотел за милион долара Легенда за пианиста Безизходица Гангстер Животни Лъжец Роб Рой Криминале Глутница кучета Скок в Ада

Новини

Първи плакат на „Имало едно време в Холивуд“ Сънданс 2019 тръгва в четвъртък със 152 пълнометражни заглавия Бен Кингсли като Салвадор Дали Бразилска компания прави sci-fi с Брад Пит и Томи Лий Джоунс Сандрин Киберлен оглавява журито за „Златна камера” в Кан Венеция: първи пълнометражен VR филм Цяла плеяда гост-звезди в новия „Туин Пийкс” Тим Рот има планове да режисира собствен проект на испански София Вергара в „Британците идват” Итън Хоук влиза в римейк на "Великолепната седморка" Предвиждания за Оскар 2016 Тарантино започна снимките на "Омразната осморка" Най-популярните в социалните медии
Copyright © 2024 Dir.bg.