Търси в кино:
Филми | Трейлъри   Aртисти  Премиери | Статии | Кино програма | Видеопрограма | Класация | Box Office

C K А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ч Ш Ю Я
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z М
Мелани Грифит
Melanie Griffith

Дата на раждане - 09.08.1957.
Място на раждане - Ню Йорк, САЩ.

Мелани Грифит е родена на 9 август 1957 г. в Ню Йорк.
Тя е дъщеря на Питър Грифит и на актрисата Типи Хедрен, изпълнила главните роли в два от най-известните филми на Алфред Хичкок – “Птиците” и “Марни”. Името й всъщност е заимствано от малкото име на героинята от “Птиците”, която се казва Мелани Даниелс. Още като дете се снима заедно с майка си в многосерийната екологическа документална драма "Рев". Мелани има сестра Трейси, която също е актриса.

Избягва от къщи още 15-годишна. Влюбва се в актьора Дон Джонсън и едва 18-годишна се омъжва за него, но само няколко месеца по-късно двамата се развеждат.

Срещат се отново през 1989 г., отново се влюбват и сключват втори брак. Преди това Мелани е била омъжена за Стивън Бауер, от когото има едно дете. Повторният й брак с Дон Джонсън просъществува само 7 г. Последва нов развод, след който Мелани се омъжва за актьора Антонио Бандерас. Има по едно дете от всеки от съпрузите си.

Когато била едва на 23 години я блъска кола на булевард “Сънсет” в Холивуд. Лекарите установяват, че Мелани е яко дрогирана. В резултат на катастрофата получава увреждане на гръбначния стълб, от което изпитва силни болки. За да ги понася, използва лекарства в огромни дози и постепенно
се пристрастява към тях. Преди три години Мелани Грифит бе включена в болнична програма за лечение на пристрастеността й към различни лекарства, предписвани по рецепти. В. "Сън" отбелязва, че актрисата е злоупотребявала и с таблетки за отслабване. Не за първи път Грифит се включва в рехабилитационна програма. В края на 80-те успява да се пребори със зависимостта си към алкохола и наркотиците.

Бурният живот, който води в началото на живота си, не й попречва да дебютира в киното. Това става през 1975 г. в трилъра на Артър Пен “Нощни действия”.

Сексапилната и разкрепостена Мелани, различна по характер от своята изтънчено-женствена майка, въплъщава на екрана чертите на младите жени от своето поколение с типичното за тях отсъстствие на комплекси, деловитост и сексапил.

В "Работещо момиче"(1987) на реж. Майк Никълс тя пресъздава характерната представителка на поколението от 80-те, което загърбва идеалите на “децата – цветя” от хипи-поколението и се насочва към правенето на бърза кариера и забогатяване.

По време на снимките на филма “Two Much” (1995) Мелани се влюбва в опитващия се да пробие в Холивуд испански мачо Антонио Бандерас. Тя твърди, че това е било любов от пръв поглед. Скоро двамата се оженват и през септември 1996 г. им се ражда дъщеря. Но бременността й става причина да пропусне възможността да участва в такива интересни проекти, като “The Sheltering Sky” на реж. Бернардо Бертолучи и “Колкото-толкова” (As Good as it Gets) на Джеймс Брукс.

Въобще през 90-е години Мелани започва да се снима по-рядко и вече не блести толкова, както през 80-те, когато изиграва някои от най-интересните си роли в киното. Затова пък все по-често тя предпочита да се превъплъщава в драматични образи на дълбоко страдащи женски персонажи.

Едно от последните й постижения е изпълнението на ролята на вулгарната и нещастна застаряваща майка от екранизацията на прочутия роман на Владимир Набоков “Лолита” (1997) на реж. Ейдриън Лайн.
През тази година (2003) Мелани Грифит дебютира и на театралната сцена на Бродуей в Ню Йорк.

Нет Фокус

 :: ФИЛМОГРАФИЯ

 Актьор:
   Дубльорката
   Работещо момиче
   Кладата на суетата
   Пасифик хайтс
   За джобни пари
   Лулу завинаги
   Ловки ръце

 :: ЗА АКТЬОРА

  Бандерас и Грифит си харесаха апартамент за $12 750 000
  Мелани Грифит бясна!

град
филм
кино
ден
час след
 
 
 
 за реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | Мобилна версия© 2012 Dir.bg