Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Кейт Бланшет / Cate Blanchett

Дата на раждане - 14.05.1969
Място на раждане - Мелбърн, Австралия

Веднага след дипломирането си от Австралийския национален институт за драматично изкуство през 1992 г., Кейт Бланшет започва да работи предимно в театъра. Дълго време е член на така наречената “Компания В” - трупа от актьори без постоянни ангажименти, която включва и Джефри Ръш, Джилиън Джоунс и Ноа Тейлър. Съвместно участват в “Бурята”, “Чайка”, “Хамлет”. По-късно играе в театър “Сидни”. Участва във “Страхотни момичета” от Керъл Чърчил, следва “Олеана” на Дейвид Мамет - с постановката печели наградата на театралната критика.

В телевизията играе главна роля в минисериала “Heartland” (1994), заснет за “Australian Broadcasting Company”.

Първата й роля в игрален филм е на Сюзан Макарти в “Paradise Road” (1997) на Брус Бересфорд, следва Лизи в “Thank God He Met Lizzie” (1997, реж. Чери Наулан). След това се снима в мелодрамата на Джилиан Армстронг „Оскар и Лусинда" (1997), в която партнира на Рейф Файнс. Световното признание настига талантливата актриса, след като по екраните излиза историческата драма на Шекар Капур „Елизабет" (1998).

В зората на новия век Кейт Бланшет се превръща в една от най-търсените актриси, а ролите й следват една след друга. Носител е на два Оскара (2005 г. за "Авиаторът" и 2014 г. за "Син Жасмин"), както и на 4 номинации. Сред останалите й отличия са три Златни глобуса и 6 номинации, три награди BAFTA и 3 номинации, 6 награди и номинация от Австралийския филмов институт.

В личния си живот е омъжена за австралийския драматург, сценарист, режисьор и продуцент Андрю Ъптън от 1997 г., имат 4 деца (трима сина и осиновена дъщеря). Живеят в Австралия, а от началото на 2016 г. имат имот и във Великобритания.

Филмография

Актьор: Тар Don't Look Up Nightmare Alley Къде си, Бернадет Маугли Мистерията на къщата с часовника Бандитките на Оушън Песен след песен Планината помежду ни Тор: Рагнарок Пепеляшка Въпрос на истина Каръл Манифест Пазители на Наследството Хобит: Битката на петте армии Хобит: Пущинакът на Смог Син жасмин Хобит: Неочаквано пътешествие Хана Робин Худ Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп Странният случай с Бенджамин Бътън Няма ме Елизабет: Златният век Записки по един скандал Добрият германец Вавилон Дребна риба Авиаторът Морски живот със Стив Зису Вероника Герен В неизвестност Властелинът на пръстените: Завръщането на краля Кафе и цигари Небеса Властелинът на пръстените: Двете кули Бандити Шарлот Грей Местни новини Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена Дарбата Мъжът, който плачеше Контролна кула Идеалният мъж Елизабет Оскар и Лусинда Озвучен от: Пинокио на Гийермо дел Торо Как да си дресираш дракон 3

Новини

Раздадоха британските награди БАФТА 2023 27 София Филм Фест от 16 март 2023 Номинации за Оскар 2023 Кинофестивалът във Венеция обяви продажба на билети Wild Bunch ще предлага звездния "Armageddon Time" в Кан Фестивалът във Венеция не се отлага Гийермо дел Торо започна снимки на „Nightmare Alley“ Председатели на журитата в Берлин, Кан и Венеция 2020 Кейт Бланшет в "Nightmare Alley" на дел Торо Наградите „БАФТА“ 2019 „Бандитките на Оушън“ напълно оправда очакванията Андрей Звягинцев става част от журито на фестивала в Кан Кейт Бланшет начело на журито в Кан Първи трейлър от „Бандитките на Оушън” Кейт Бланшет и Джак Блек са магьосници Крис Хемсуърт се е слял с образа на Тор Ким Кардашиън се изявява в "Осморката на Оушън" Вал Килмър отново отрече да е болен от рак Продължение на трилогията "Бандата на Оушън" - на 8 юни 2018 Сара Полсън е осмият член на ''Ocean's 8'' Започнаха снимките на „Тор: Рагнарок“ Хелена Бонъм Картър смята, че сценарият на „Бандата на Оушън“ е страхотен Марк Ръфало издаде какъв злодей е Кейт Бланшет в „Тор: Рагнарок“ Професионални награди: "Спотлайт" с признанието на актьорската колегия Томас Нюман с 89-та номинация за Оскар, осем актьори - с 1-ва "Завръщането" води с 12 номинации за Оскар "Завръщането" и "Марсианецът" - най-добри филми на "Златен глобус" 2016 Обявиха номинациите за наградите БАФТА Скринингите на Завръщането и Омразната осморка - извор на колосално пиратство Кейт Бланшет в „Тор: Рагнарок” ? Номинациите за Златен глобус 2016 Съкращения в "Уайнстийн", персоналът се свива до 200 души Кейт Бланшет във филм на Ричард Линклейтър Кейт Бланшет за работата си с Уди Алън Кейт Бланшет като Лусил Бол Първият Оскар е факт, вижте и останалите Нова ТВ: единствено Ясен Дараков акредитиран за ”Оскар”-ите "Пепеляшка" с премиера на Берлинале "Пепеляшка" излиза и в дублирана, и в субтитрирана версия по кината Директно от Лондон, 19:30 ч. Кейт Бланшет и Орландо Блум - във филмовата адаптация на “Хобитът” Инди срещу Кейт Бланшет Клуни и Бланшет ще си партнират отново Седем души ще се превъплътят в Дилън Пит и Бланшет във филм на Дейвид Финчър Кейт Бланшет се завръща За актьорския състав на "Трите Хикса 2: Следващо ниво" Бланшет отказва роля Дръзката Кейт - интервю
Copyright © 2024 Dir.bg.