Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Рейчъл Вайс / Rachel Weisz

Дата на раждане - 07.03.1971
Място на раждане - Лондон, Великобритания

Английската и американска актриса, продуцент и музикант е родена в семейството евреи-имигранти от Източна Европа - на специалистка по психоанализ и унгарски изобретател. Държи на фалимията, произнасяна Вайс. Рейчъл става модел на 14 години, а с актьорска игра започва да се занимава, докато учи английска литература в колежа Тринити в университета в Кембридж.

Студентката по английска литература се записва едновременно да учи и драма и дори става съосновател на театрална трупа, известна като Talking Tongues; участва в писането, режисирането и, разбира се, като актриса. Някои от постановките на Talking Tongues са представени на театралния фестивал в Единбург и през 1991 г. Рейчъл печели студентската награда за драма - за пиеса, която е написала сама и в която играе главната роля. А когато получава главната роля в пиесата на Ноел Кауърд "Design For Living" и печели наградата за най-обещаваща млада актриса на вестник Evening Standard, Рейчъл решава, че е време да се премести в телевизията и да търси по-широка популярност.

Първите й филми за малкия екран са „Dirtysomething” и в минисериала на BBC „The Scarlet and the Black”. След това, през 1993, играе в популярния и у нас сериал „Inspector Morse” и в тв филмите „White Goods” и „Seventeen” през 1994. Големият й пробив идва през 1996, когато е избрана да участва в забележителния филм на Бернардо Бертолучи „Открадната красота”. Въпреки че звездата на филма е Лив Тайлър, Рейчъл успява да открадне малко от светлината на прожекторите в ролята на Миранда Фокс.

Следва поредица от по-малки филми (но не непременно с по-малки актьори), като „Верижна реакция” през 1996 с Киану Рийвс и Морган Фрийман, „Swept From the Sea, Going All the Way” през 1997 (в който играе приятелката на Бен Афлек) и „Bent”, където е в ролята на проститутка. След „The Land Girls” и „I Want You” през 1998, Рейчъл Вайс се снима в блокбъстър и получава световна слава с главната женска роля в един от големите хитове на 1999 - „Мумията”.

Рейчъл се завръща към корените си на унгарска еврейка в епоса „Sunshine” (1999), където играе с Рейф Файнс и е номинирана за наградата "Джени" за най-добра актриса в поддържаща роля за 2000 г. Същата година е номинирана и за наградата "Блокбъстър" за най-добра актриса в екшън, както и за наградата "Сатурн" за най-добра актриса – все за „Мумията”.

След „Красиви създания” през 2000, Рейчъл се снима и с другия брат Файнс - Джоузеф - и с Джуд Лоу във филма за Сталинградската битка „Враг пред портите”.

Продължението на „Мумията” тръгва с рекордни продажби през 2001. Рейчъл отново си партнира с Брендън Фрейзър в ролята на Евелин O'Конъл принцеса Нефертити и публиката се тълпи, за да я види, както и Скалата и Патриша Веласкес. Но успехите в киното не могат да я откажат от театъра и тя продължава да излиза на сцената.

След участието й в „Маркъс” (2002) с Хю Грант и Тони Колет, последваха „The Shape of Things” (2003), „Confidence”(2003), „Присъда за продан” (2003), „Завист” (2004) и „Константин” (2005) отново с Киану Рийвс. Филмът, с когото Рейчъл (и вероятно много зрители) определено ще запомнят 2005 година, е "Вечният градинар" – за играта си в него тя получи "Оскар" за най-добра актриса във второстепенна роля, точно ден след като навърши 35.

В личния си живот, Вайс е омъжена за Даниел Крейг от юни 2011 г., живеят в Ню Йорк и имат една дъщеря (от август 2018 г.). Рейчъл има и син от бившия си годеник, режисьора Дарън Аронофски., с когото живеят заедно между 2002 и 2010 г. Рейчъл Вайс има двойно гражданство - британско и американско (от 2011 г.).

Филмография

Актьор: Черната вдовица Фаворитката Disobedience Братовчедката Рейчъл The Light Between Oceans Напълно непозната Младост Омарът Оз: Великият и могъщият Наследството на Борн 360 Къщата на сенките Агора Тарикатите Блум Определено, може би Моите боровинкови нощи Фред Клаус Изворът на живота Ерагон Вечният градинар Константин Завист Присъда за продан Манипулация Поверително Маркъс Мумията се завръща Красиви създания Мумията Съншайн Верижна реакция Продуцент: Disobedience Манипулация

Новини

"Черната вдовица" и още 9 заглавия отложени "Cash Truck" на Гай Ричи отива при MGM Махършала Али е новият Блeйд Рейчъл Вайс с нов проект Наградите „БАФТА“ 2019 Номинации за наградите „Оскар“ 2019 Кои са големите фаворити за „Златен глобус“ Асоциацията на онлайн кинокритиците обяви своите номинации Обявиха номинациите за „Златен глобус“ 2019 "Фаворитката" доминира на британските награди за независимо кино Първи трейлър на "Фаворитката" на Йоргос Лантимос Рейчъл Вайс в инди фантастиката "Cloud One" Райън Гослинг работи с Йоргос Лантимос Екранизират конфликта между Куба и САЩ Никълъс Хоулт и Ема Стоун във "Фаворитката" Рейчъл Вайс ще оглави биографичен филм Рейчъл Вайс ще продуцира филм Снимките на „Братовчедката Рейчъл” започват "Младост" триумфира на Европейски филмови награди 2015 5 филма от програмата на “Киномания” сред номинираните за Европейските филмови награди Рейчъл Вайс в „My Cousin Rachel” на Роджър Мичъл Алекс Кърцман ще режисира новата версия на “Мумията” "Уинтър: Историята на един делфин" на първо място в американската бокс офис класация Рейчъл Вайс се присъедини към актьорския състав на “Oz: The Great And Powerful” Рейчъл Вайс като Жената-котка Чаровната Рейчъл Вайс Номинациите за Оскар 2006
Copyright © 2024 Dir.bg.