Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Джеймс Камерън / James Cameron

Дата на раждане - 16.08.1954
Място на раждане - Капъскейсинг, Онтарио, Канада

От малък Камерън се увлича от киното и по-специално от техническата страна на производството на филмите, от специалните ефекти и трикове. След като семейството му се премества да живее в Калифорния, учи физика в Калифорнийския университет, а после се прехвърля във факултета по английски език и литература, но после зарязва учението и се препитава като шофьор на товарен камион и художник на филмови плакати, преди да попадне в студията на легендарния Роджър Корман.

Първият филм, който режисира сам и за когото сам написва сценария, е “Пираня 2” (1982). Докато работи над тази продукция се ражда идеята за “Терминатор”. След дълги перипетии успява да заинтригува продуцентите и да осъществи замисъла си през 1984 г. Филмът се превръща в световен хит, а Джеймс Камерън изведнъж придобива статут на режисьор-звезда. Впоследствие създава “Пришълците” (1986), “Бездната” (1989), “Терминатор 2” (1991), “Истински лъжи” (1994) и “Титаник” – филма, донесъл най-много приходи в историята на киното - $1.38 млрд. и 11 награди “Оскар”, в това число и за най-добър режисьор в лицето на Джеймс Камерън.

Неистовият Джим сам пише сценария за филма, сам си подбира цялата снимачна група и актьорите, сам прави разкадровката, а като съпродуцент и сам участва в организационната работа и даже сам прави всички рисунки на героя, които виждаме в готовия филм (в това число и ескизите с молив на голата Кейт Уинслет – портрет, който става двигател на сюжетното развитие, свързвайки миналото с настоящето).

През лятото на 1996 г. започват снимките на гигантското начинание, наречено “Титаник”, по време на които работохолизмът и перфекционизмът на Камерон достигат връхната си точка. Понякога той заставял актьорите да правят по сто дубъла на някоя сцена и то не само на сравнително леките в техническо отношение, в които героите разговарят или се целуват, но дори и на някои от най-тежките – тези във водата.

Колкото и да е парадоксално, но при Камерън, който е всепризнат майстор на мъжки жанр като екшъна, женските образи винаги са художествено и емоционално по-богати, отколкото мъжките. Сигорни Уивър получава своята първа номинация за “Оскар” именно за ролята си в неговия филм “Пришълците”, Джейми Лий Къртис е наградена със “Златен глобус” за участието си в “Истински лъжи”, Кейт Уинслет и Глория Стюарт са номинирани за “Оскар” за “Титаник”. На нито един режисьор не се удава да създаде толкова силни женски характери в “екшън”-филми, както на Камерон.
“Към всичките си филми подхождам като към любовни истории – споделя той. – Навярно на никого не би му дошло на ума да охарактеризира така “Терминатор”, но за мен това е любовна история, преди всичко.

Тема на “Пришълците” е също любовта – майчината любов. “Терминатор 2” – също. Аз винаги съм вярвал, че това е най-мощното, най-първичното чувство в човека.” Дотогава Джеймс Камерън е бил известен на света, като човека заснел “Терминатор”. Но от този момент нататък неговото име неизменно започва да се свързва и с филма “Титаник”.

Централно място във филмите на Камерон неизменно заема някоя силна героиня. Това донякъде може да се обясни и с влиянието на майката върху режисьора, която е била неуморима и извънредно трудолюбива и силна жена. В младостта си госпожа Камерън рисувала прекрасно, но след като се омъжила и родила пет деца, се посветила изцяло на семейството си. Забелязвайки склонността на сина си Джеймс да рисува, тя го поощрява всеотдайно и дори помага за организирането на изложба с негови рисунки в местна галерия.
Баща му, който бил инженер, също поощрява у своите деца трудолюбието и упоритостта, поддържайки в семейството здрава дисциплина.

“Формирах се под влияние на филмите от 60-те години – споделя днес Джеймс Камерън. – Гледах всичко, което пускаха в нашето квартално кино – от ”Уудсток” и “Волния ездач” до “Параграф 22”. Когато бях 18-19-годишен, много силно ми въздейства “Доктор Живаго” на Дейвид Лийн." Но за пръв път идеята сам да се посвети на киното му идва, след като семейството се премества от Канада в Калифорния и вижда на екрана шедьовъра на Стенли Кубрик “Космическа одисея: 2001”. Джеймс Камерън гледал този филм десетки пъти, опитвайки се да проумее как са направени специалните му ефекти. От решаващо значение за неговия житейски избор е появилият се по това време (1977) по екраните на САЩ филм на Джордж Лукас “Междузвездни войни”. Сред последните му проекти е филмът “Призраци от бездната” (2003).

Личният живот на Джеймс Камерън е доста объркан. Досега се е женил 5 пъти. Първата му съпруга е сервитьорка и с нея сключва брак едва 23-годишен и двамата живеят заедно 6 години. Втората му съпруга е продуцентка. Брачният съюз с нея е още по-кратък – само 4 години – от 1985 до 1989 г. С третата си жена - режисьорката Катрин Бигълоу, живее само 2 години. Четвъртата съпруга е актрисата Линда Хамилтън, с която издържа по-малко от две години. Настоящата спътница в живота му е Сузи Еймис и с нея Джеймс Камерон живее от 4 юни 2000 г. От последните си два брака има по една дъщеря.

Въпреки че живее в САЩ от 1971 г., Камерън остава канадски гражданин. През 2004 г. е подал заявление за американско гражданство, но го оттегля при избирането за президент на Джордж Буш. През 2013 г. подава заявление за гражданство и в Нова Зеландия. Времето си прекарва между дома си в Лос Анджелис и имотите си в Нова Зеландия.

Филмография

Режисьор: Аватар: Природата на водата Аватар Пришълци от дълбините Живот в дълбините Тайните на Титаник Духове от бездната Титаник Истински лъжи Терминатор 2: Страшният Съд Бездната Пришълците Терминатор Пираня 2: Потомството Актьор: Пришълци от дълбините Духове от бездната Тайните на Титаник Купонджии Сценарист: Аватар: Природата на водата Alita: Battle Angel Аватар Титаник Cтранни дни Странни дни Истински лъжи Терминатор 2: Страшният Съд Бездната Бездната Пришълците Терминатор Пираня 2: Потомството Продуцент: Аватар: Природата на водата Alita: Battle Angel Терминатор: Тъмна съдба Аватар Пришълци от дълбините Тайните на Титаник 3D Соларис Титаник Cтранни дни Странни дни Истински лъжи Терминатор 2: Страшният Съд Оператор: Пришълци от дълбините

Новини

"Аватар: Природата на водата" очаквано покори бокс офиса "Аватар" (2009) се завръща на екран, 23 септември Disney отложиха "Мулан", "Аватар"ите и други заглавия Мейджър студиата започват/подновяват снимки - списък заглавия Снимките на "Аватар" 2 и 3 скоро ще се възобновят Том Круз в космоса - буквално Злодеят от „Аватар“ се завръща в продълженията на филма Камерън за продълженията на "Аватар": Всичко върви по план „Отмъстителите: Краят“ щурмува отново кината Marvel след "Отмъстителите": а сега накъде? Първи кадри от новия „Терминатор: Мрачна съдба“ Джеймс Камерън с обръщение за „Аватар“ Първи официален кадър от новия "Терминатор" Ед Скрeйн ще е злодеят в "Господарка на злото 2" Гейбриъл Луна като нов робот-убиец в рестарта на "Терминатор" Актьорите в продълженията на „Аватар” 4 минути снимат под вода Предстоящият „Терминатор” си има сценарист Кейт Уинслет отново с Камерън след "Титаник" Новината "на века": започнаха снимките на новите "Аватар"и „Терминатор 6” с Линда Хамилтън "Истински лъжи" (1994) става тв сериал Тим Милър на режисьорския стол на „Терминатор 6”? Гийермо дел Торо прави римейк на култова история Край на 3D-епохата Шварценегер в римейкове на култови филми Есента започват снимките на "Аватар" 2 Робърт Родригес - римейк на "Бягство от Ню Йорк" Ще има ли още "Тeрминатори"? "Изненада": продълженията на Аватар се отлагат... пак Камерън: "Завърших сценария на Аватар 5" Сигорни Уивър издаде тайни от кухнята на "Аватар 2" Първи трейлър на космическата опера на Бесон Джеймс Камерън критикува „Star Wars: Силата се пробужда” Сътрудничеството на Китай с Холивуд Предпоследно: Камерън ще прави 4 продължения на "Аватар" „Аватар 2” промени премиерната си дата Гийермо дел Торо с римейк на „Фантастичното пътуване“ от 1966 Нова информация за продълженията на “Авaтар" Нова информация за “Авaтар 2” ДиКаприо с 24 самоличности в "Претъпканата стая" Лорънс & Лорънс от "Игрите на глада" се събират при Камерън за нов филм Премиерата на втория “Аватар” е отложена за края на 2017-та година Появи се трейлърът и постерът на "Терминатор: Генисис" Стартираха снимките на трите продължения на хитовата лента “Аватар” “Денят на независимостта” се завръща на големия екран в триизмерен формат “Титаник” тръгва отново по света от 6 април 2012 “Аватар” ще бъде трилогия Гийермо дел Торо ще режисира “At The Mountains of Madness” “Гадни копилета“ взе наградата на актьорите Джеймс Камерън с две награди "Златен глобус" за “Аватар“ Джеймс Камерън с амбициозен проект Джеймс Камерън разкрива гроба на Иисус Джеймс Камерън търси своя ангел Джеймс Камерън търси актриса-ангел Джеймс Камерън се завръща
Copyright © 2024 Dir.bg.