Търси в кино:
Филми | Трейлъри   Aртисти  Премиери | Статии | Кино програма | Видеопрограма | Класация | Box Office

C K А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ч Ш Ю Я
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z М
Ник Нолти
Nick Nolte

Дата на раждане - 08.02.1941.
Място на раждане - Омаха, Небраска, САЩ.

Ник Нолти е един от най-разностранните холивудски актьори. Способен да се превъплъщава в широк спектър от образи, Нолти е играл главни (и често пъти съвсем различни) роли в над 40 филма.

Николас Кинг Нолти е роден на 8 февруари, 1941 г. в Омаха, Небраска. След като завършва гимназия, е приет в щатския университет в Аризона, с футболна стипендия, но скоро отпада, тъй като се проваля на изпитите. След това заминава да учи театър в Пасадина. За кратко учи и с Брайън O'Бърн в Академията на Стела Адлър в Лос Анджелис. Първите 14 години от кариерата си пътува из страната и играе с различни регионални театрални групи.

В Калифорния, през 1976 прави големия си пробив в легендарния телевизионен мини-сериал "Богат,беден" а скоро следват и  ролите в киното. Дебют за Нолти в игралното кино става филмът "The Deep", където актьорът си партнира с Жаклин Бисе.

Разностранните герои стават запазена марка на Нолти още в ранните години на кариерата му в киното, с роли като тези на контрабандист на  дрога-ветеран от Виетнам в "Who'll Stop the Rain", загубила илюзиите си футболна звезда в "North Dallas Forty", волен писател в "Heart Beat" и морски биолог-отшелник във филмовата версия на класиката на Джон Стайнбек "Улица Консервна".

Нолти продължава да предизвиква себе си с характерни роли като тази на философстващия скитник в "Down and Out in Beverly Hills", безкомпромисното ченге в "48 часа", американския фоторепортер в „Under Fire" и решителния служител на закона в "Extreme Prejudice". Уникален е и героят му в "Weeds" бивш измамник, превърнал се в драматург.

Сред филмите на Нолти от този период са "Three Fugitives", "Farewell to the King", сегмента на Мартин Скорсезе от "Нюйоркски истории", "Everybody Wins" и "Q&A" на Сидни Лъмет – за този роля Ник Нолти напълнява с 20 килограма. Следват „Нос Страх” (с Робърт ДеНиро) и „Принцът на приливите” (с Барбара Стрейзанд)

През последните години Нолти игра в два филма по книги на Вонегът - "Mother Night", и „Закуска за шампиони” (1999),; и още в "Тънка червена линия", "Affliction", на който е и изпълнителен продуцент. Последваха, „Симпатико” (1999) „Trixie” (2000),  „Златната купа” (2000), „Investigating Sex” (2001), „Добрият крадец” (2002/I), „Хълк” (2003), „The Beautiful Country” (2004), „Clean” (2004), „Хотел Руанда” (2004).

Интересно за Нолти:
• През 90-те години Нолти става известен и с пристрастеността си към алкохола. Когато Катрин Хепбърн (с която си партнират през 1985 в „Мисис Куигли”) го обвинява, че е спал пиян във всяка канавка на града, той й отговаря: „Не е вярно, останали са ми още 2-3".

• През 1992 читателите на списание People го избират за най-сексапилния жив мъж.

• През септември 2002, е заловен от полицията в Малибу да шофира в нетрезво състояние. Медицинските изследвания показват, че освен алкохол в кръвта му (която е немска, шведска, ирландска и италианска) има и следи от наркотици.

• На 12 декември 2002 Нолти е осъден в условно на три години и се задължава да преминава през неочаквани медицински тестове. Не обжалва присъдата.

Нет Фокус

 :: ФИЛМОГРАФИЯ

 Актьор:
   48 часа
   Улица Консервна
   Паника в Бевърли Хилс
   Още 48 часа
   ПРИНЦЪТ НА ПРИЛИВИТЕ
   Нос страх
   Сини пионки
   Обичам неприятностите
   Готов на всичко
   ОБРАТЕН ЗАВОЙ
   Тънка червена линия
   Златният бокал
   Добродетелен крадец
   Добрият крадец
   Хълк
   Чиста
   Хотел Руанда
   Обичам те, Париж
   Минало незапочнато
   Хрониките на Спайдъруик
   Тропическа буря
   Паркър
   Гангстерски отдел
 Озвучен от:
   Опашати сватовници

 :: ЗА АКТЬОРА

  Ник Нолти катастрофира в Розана Аркет!

град
филм
кино
ден
час след
 
 
 
 за реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | Мобилна версия© 2012 Dir.bg