филмов фестивал в Сараево започва днес в ..."/> Кино

Започва кинофестивалът в Сараево

14.08.2015 г.
Започва кинофестивалът в Сараево21-вият филмов фестивал в Сараево започва днес в 20 ч. българско време, като актьорът Бенисио Дел Торо е тазгодишният носител на наградата Почетно сърце на Сараево, предаде агенция Танюг. Фестивалът ще продължи до 22 август.

Журито в състезателната програма е съставено от румънския режисьор Калин Петер Нетцер, който е председател, артистичната директорка на филмовия фестивал в Картагена Даяна Бустаманте, сръбската режисьорка Мая Милош, продуцентът от Великобритания Майк Дауни и хърватската актриса Зринка Цвитешич.

В журито за късометражен филм са директорката на Европейската филмова академия Марион Деринг, режисьорката и монтажистката от Великобритания Уна Гуняк и директорката на Програмата за късометражни филми на фестивала в Кан Алис Харуби.

В журито за документални филми са Боро Контич, директор на Медиа център Сараево, режисьорът и писател Жулиано Рибейро Салгадо и авторката на филми и актриса от Швейцария Анка Шмид.

На носителя на "Оскар" Бенисио Дел Торо ще бъде връчено Почетното сърце на Сараево за извънреден принос към филмовото изкуство в рамките на 21-ия филмов фестивал в Сараево. Сред предишните носители на тази най-престижна награда на фестивала в Сараево са Анджелина Джоли, Гаел Гарсия Бернал, Стив Бушеми, Джафар Панахи, Майк Ли. Дел Торо ще се представи пред сараевската публика с драмата на Фернандо Леон де Араноа "Перфектен ден" и ще изнесе лекция за участниците в програмата "Таланти на Сараево".

Филмовият фестивал в Сараево стартира преди края на обсадата на града по време на войната в Босна и Херцеговина (1991-95 г.) с желание да се помогне за обновлението на гражданското общество. Днес е водещ филмов фестивал в региона с особен фокус върху Югоизточна Европа.
Copyright © 2024 Dir.bg.