"Любовта е лудост“ от 21 август с повече от 90 филма

18.08.2015 г.
Над 150 български и чуждестранни гости ще минат по червената пътека пред парадния вход на варненския Фестивален и конгресен център за откриването на 23-ото издание на „Любовта е лудост“ на 21 август.

„Любовта е лудост“, замислен през 1993 г., е доайенът на провеждащите се днес международни кинофестивали с български адрес. Подкрепен е от Министерството на културата, Национален филмов център, Съюза на българските филмови дейци, Община Варна и още над 80 спонсора.

Повече от 90 филма ще бъдат представени на тазгодишното издание на Международния филмов фестивал. Заради това, както и поради многобройните събития, включени в него, „Любовта е лудост“ ще продължи 10 вместо обичайните 7 дни.

По традиция, 12 са заглавията в конкурсната програма, в която има филми от Франция, Русия, Украйна, Румъния, Германия, Унгария, Португалия, Грузия, както и от по-далечни дестинации като Иран, Тайланд и Китай. За първи път в България в нея ще бъде показан и филм от Уругвай.

Българското заглавие в конкурса ще бъде „Бартер“ на режисьора с варненски корени Атанас Киряков, който преди няколко години - докато снимал документален филм за проблемите на рибарското селище във варненския квартал „Аспарухово“ - решил, че там има достатъчно „хляб“ и за игрален. Главните роли са поверени на вече доказания дует Татяна Лолова – Филип Аврамов, партнират им Михаил Мутафов и Койна Русева.

Освен „Бартер“, в програмата са включени още три български премиери. Официалното откриване ва фестивала ще бъде с черно-белия „Каръци“ на Ивайло Христов, който това лято спечели голямата награда в Москва.
Събирач на трупове“, въпреки ужасяващото си заглавие, е всъщност лиричен разказ за измеренията на любовта, на режисьора Димитър Димитров. Михаил Билалов, Теодора Духовникова, Лидия Инджова са известните имена във филма, а главната роля изпълнява варненският актьор Стоян Радев.
Вили Марковска е звездата на българо-иракската продукция „Жената на моя живот“ с режисьор Антоний Дончев.

Екипите на четирите български филма ще бъдат във Варна начело с режисьорите и участващите звезди, но публиката ще се радва на присъствието и на още много български творци. Сред потвърдилите гостуването си на фестивала са актьорите Никола Анастасов, Гинка Станчева, Мария Статулова, Марта Вачкова, Тончо Токмакчиев, Антон Радичев, Ернестина Шинова, Ивайло Захариев, Владимир Пенев, Катерина Евро, Биляна Петринска, Симеон Лютаков, режисьорите Иван Ничев, Иван Павлов, Павел Васев, Георги Стоянов, Андрей Слабаков, сценаристът Георги Мишев. Сред гостите ще бъдат и звезди като Орлин Горанов, Марияна Попова, Маргарита Хранова, Дони и Нети, Валди Тотев, Иван Лечев, които ще учаястват на живо в голям юбилеен концерт, посветен на 100-годишнината на българското кино, в рамките на фестивала, с водещи Искра Радева и Любо Чаталов.

Кинопрограмата на фестивала, освен конкурса, включва и панорамите „Големите майстори“ – с филми на Жан-Жак Ано, братя Тавиани, Никита Михалков, Андрей Звягинцев, Питър Гринауей; „Фестивали и награди“ – в която ще могат да бъдат видени и „Дийпан“ ("Dheepan") на Жак Одиар („Златна палма“ от тази пролет в Кан) и „Малкият остров“ ("La isla mínima") на Алберто Родригес (голямата награда, награди за мъжка и женска роля и за операторско майсторство от последния фестивал в Сан Себастиан); „По световните екрани“ – с филми от Испания, Великобритания, Франция, Австрия, Унгария, Русия, Македония, САЩ; „Фокус: днешното френско кино“, „Фокус: Португалия“, „Фокус: Полша“.

Специална панорама, организирана съвместно с Международния филмов фестивал „Златна кайсия“ – Ереван, ще бъде посветена на 100-годишнината от арменския геноцид; друга, със съдействието на „Мосфилм“ - на 70-годишнината от победата над хитлеро-фашизма.

18 любими заглавия от златния фонд на българското кино ще бъдат представени с вход свободен за публиката със съдействието на Българска национална филмотека в Пленарна зала на Община Варна, където всеки ден от 17:30 ч. ще има и срещи с обичани български творци.

Съпътстваща филмова програма с 10 прожекции ще бъде организирана и в кинозалата на хотел „Интернационал“ в курорта „Златни пясъци“.

За първа година фестивалът ще излезе и извън Варна: от 4 до 10 септември част от филмите, включени в неговата програма, ще могат да видят и зрителите на Пловдив.
Copyright © 2024 Dir.bg.