Срещи с Карен Шахназаров в Дом на киното

20.09.2015 г.
Срещи с Карен Шахназаров в Дом на кинотоЧетири вечери в Дом на киното ще бъдат посветени на именития руски режисьор Карен Шахназаров. В подбрана панорама на творчеството, зрителите ще имат възможност да преживеят отново историите от “Цареубиец”, „Град Зеро”, и “Палата No. 6“.

Ретроспективата започва на 21-ви септември, с прожекция на „Белият тигър”, представен от самия режисьор.

Шахназаров е „многопрофилен” творец. Няма филмов жанр, който да не е изкушил кинодееца – от мюзикъл ("Ние от джаза", "Зимна вечер в Гагри") и фантастика ("Град Zerо", "Сънища"), до съвременна психодрама ("Куриер"), и исторически драми със сюреалистичен привкус ("Цареубиец", "Денят на пълнолунието").

С „Белият тигър” Шахназаров разнищва традициите в областа на военния филм. Позовавайки се на документирани събития и личности от Втората Световна Война /Жуков, Хитлер, Кайтел/, ”Белият тигър” пресъздава мистична история за ужаса и вечната битка между Доброто и Злото. Филмът е международен проект с руски и германски актьори.

Шахназаров:
“Не съм снимал филм за войната досега. Този е първият.

Продуцирах “Звезда”, но продуцирането е различно от режисурата. Бях убеден, че трябва да направя военен филм и съм доволен. Филм за войната е връх за покоряване в режисурата, защото поставя на изпитание всички способности /”арт-киното” е много по-лесно/. Харесах историята на Иля Бояшов. Дуелът между войник и танк дава възможност за необичаен поглед към войната – мистичен. Опитах се да придам живот на танковете. Възихщавам се на Т-34. Това е необикновена машина. Има собствена естетика и характер. Немските танкове са като булдози, тежки и страховити. Нашите са сигурни. Много от машините във филма са от Втората световна война – над 70-годишни, но палят веднага. Има и много фантастични елементи, така че филмът може да се възприема като мистична военна фантазия.

Ако погледнете световната история, трябва да да признаете, че Втората световна война е най-важното събитие от началото на човешкото съществуване. За първи път целият свят е на ръба на драматична промяна за бъдещето. Ако провидението не беше на наша страна, изходът щеше да е различен. Посвещавам този филм на баща ми и на поколението, което се сражаваше в тази война.”

Филмография
2013 „Любов в СССР”
2012 „Белият тигър
2012 В окружении (15 мин.)
2009 „Палата №6
2008 „Изчезналата империя”
2004 „Конник на име Смърт
2001 „Отровите, или световната история на отравянето”
1998 „Денят на пълнолунието”
1995 „Американска дъщеря”
1993 „Сънища”
1991 „Цареубиец”
1989 „Град Зеро”
1987 „Куриер
1985 „Зимна вечер в Гагри”
1983 „Ние от джаза”
1979 „Добряци”
1977 На скользкой дороге
1975 Шире шаг, маэстро!
Copyright © 2024 Dir.bg.