“Да играеш злодея във филмите за Бонд е голяма отговорност.” - Тоби Стивънс

“Да играеш злодея във филмите за Бонд е голяма отговорност.”  - Тоби СтивънсТоби Стивънс играе най-новия противник на Бонд, Густав Грейвс. Стивънс е сравнително ново лице, но има забележителен произход: негова майка е прочутата актриса Маги Смит, а баща му е изтъкнатият сценичен актьор сър Робърт Стивънс. Стивънс е също и най-младият сред Бонд -злодеите досега.

Стивънс бил приятно развълнуван от получаването на ролята на Грейвс, но също така и доста стресиран в началото. “Отначало си в еуфория, но изведнъж внезапно осъзнаваш, че отговорността да играеш злодея във филм за Бонд е доста голяма”, казва той. “Тези филми имат много почитатели и винаги предизвикват огромен интерес. Очевидно е, че основният злодей е двигателят на филма. Ако злодеят не е достатъчно добър, същото се отнася и за филма”.

Актьор с класическа подготовка, след началото на снимките Стивънс се освободил от притесненията си, но вълнението от ролята никога не преминало напълно. “Често след заснемането на сцена с Пиърс се чувствах леко замаян”, казва той. “Внезапно се сещах, ‘Не мога да повярвам на това. Снимам сцена с Джеймс Бонд!” Говорейки за своя герой, Стивънс не гори от желание да разкрива много подробности. “Това няма да е от полза на зрителите, защото мистерията около Грейвс е част от удоволствието във филма”, казва той. “Мога да кажа, че Грейвс е изключително преуспял и богат. Той се представя за много приятен и положителен човек, макар че всъщност си има и друга страна. Грейвс е много интересен герой. Но за публиката ще бъде по-интересно сама да открие какъв точно е той”

По сценарий, Грейвс е майстор по фехтовка, и Стивънс два месеца вземал уроци по този спорт. Той бил добре запознат със сценичния бой в театъра, но според него в киното това се оказало доста по-трудно. ”В театъра боят се прави с широк замах и по-подчертани движения, докато в киното прилича много повече на истински бой”, казва той.

“Околосветската” същност на Бонд-филмите също привличала Стивънс. “Трябваше да науча няколко фрази на корейски”, казва той. “Не е ли впечатлявашо?” “Имах много добри реплики във филма”, продължава той. “Но все пак, бях разочарован, че така и не можах да произнеса, ‘Сбогом, господин Бонд.’ Повечето Бонд-злодеи са го казвали. Аз също го казах на пробите преди снимките. Искаше ми се, дори и да не получа ролята, поне да знам, че съм го казал.”
От друга страна, Стивънс открил, че ролята на Грейвс е голямо предизвикателство и незабравимо изживяване. “Любимият ми Бонд-филм е “От Русия с любов”, казва той. “Там Робърт Шоу е страхотен. Сцените му с Шон Конъри са толкова зловещи, че започваш да си мислиш “Този път Бонд си намери майстора!” Това е номерът. Ако успееш да накараш публиката да повярва, дори и за секунда, че Бонд е победен – макар и всички да знаят, че накрая ще победи – значи си успял”.
Copyright © 2024 Dir.bg.