Трето издание на хапливия фестивал Sofia Biting Docs

02.10.2015 г.
Трето издание на хапливия фестивал Sofia Biting DocsТретото издание на фестивала за хапливи документални филми Sofia Biting Docs ще се проведе от 12-ти до 18-ти октомври в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро Синема, Чешки център и Институт Сервантес.

Фестивалът ще бъде открит с българо-канадската продукция „Зелена мечта” на режисьорката Мая Йоцова. Филмът противопоставя стерилното отношение към зелените площи в Канада, страната, в която режисьорката живее в момента, с детските ѝ спомени от поляните с диви цветя и високи сухи треви, разпръснати между жилищните квартали на родната ѝ София. Търсейки пътека между тези две реалности, „Зелена мечта” разсъждава върху мястото на природата в града.

Специално за фестивала в София пристига Мигел Анхел Кано, който ще представи изложбата си „Лицата на Тибет”, разположена в Дома на киното, и ще поговори със зрителите след премиерата на филма му „И все пак Тибет”. Инициативата се организира съвместно с „Приятели на Тибет”.

Темата за здравословното хранене ще е една от водещите във фестивалните дни. „Захарен блус” на Андреа Цулкова е трагикомична и емоционална история, която започва от кухненската маса в къщата на Андреа и се разпростира из целия свят. Вдъхновяващ разказ, който помага на хиляди хора по света да обърнат внимание на продуктите, с които се хранят и на качествените храни, които често остават незабелязани сред лъскавите опаковки на полуфабрикатите. „Хранителни вериги“ пък показва високата цена, която плащаме в човешки план, за да изглеждат супермаркетите толкова пълни, с изобилие от всевъзможни продукти.

Световната премиера на изкушението за пътешественици „Открий отново Индия” ще се състои в рамките на Sofia Biting Docs. 4 раници, натъпкани с дрехи, фотоапарати, надежди и вълнение. Кола натоварена с оборудване, светлини и гориво. Без да знаят накъде се отправят, нито какво ще срещнат по пътя си, те слушат само вътрешния си глас. Тръгват да прекосяват от край до край тяхната необятна Индия. Накрая след 50 дни, 19 хиляди километра и безброй случки и хора, разбират, че не те са били част от Индия, а тя е била част от същинския им живот.

Един от акцентите в програмата е премиерата на „Банкси покрива Ню Йорк”. В 31 поредни дни, няколко квартала в Ню Йорк осъмват всеки ден с нов арт проект. Полицията много пъти се опитва да арестува извършителя за вандализъм, но той е неуловим като сянка. Всички знаят името му и изкуството му, но никой не го е виждал. Той е апокрифен британски уличен артист и светът го познава като Банкси.

Над 10 провокативни документални филма ще имат своята премиера в рамките на Sofia Biting Docs. Паралелно с филмовите прожекции, в рамките на фестивала, ще текат и дискусии, като целта им е не толкова да разрешават проблемите, а да ги популяризират, като в търсене на обективността, всеки сам да стигне до своята истина.

Sofia Biting Docs се организира от „Позор” в партньорство с Чешки център - София и със съдействието на Американското посолство в София, Институт Сервантес и Посолството на Дания в София.

С медийното партньорство на cinefish.bg, peika.bg, stand.bg, kafene.bg, kolonkata.info, spisanie.to, mymir.bg, списание 360 и Момичетата от града.
Sofia Biting Docs е партньор на фестивала "Един свят" в Прага.
Copyright © 2024 Dir.bg.