Мортен Тилдум ще прави фентъзи след фантастиката "Пътници"

12.10.2015 г.
Мортен Тилдум ще прави фентъзи след фантастиката 48-годишният норвежки режисьор Мортен Тилдум, който бе номиниран за Оскар за "Игра на кодове", сключи преференциална сделка в навечерието на франкфуртския панаир на книгата (14 - 18 октомври 2015). Чрез продуцентската си къща "Norse Code", Тилдум придоби правата за екранизация на дебютната книга за деца "Luridiumstyven" ("William Wenton and the Luridium Thief") от своя сънародник и колега-режисьор Боби Перш (Bobbie Peers), който през 2006 г. отнесе Златната палма от фестивала в Кан за късометражния си филм "Sniffer".

"Norse Code" ще разработи сюжета така, че да е подходящ за режисьорската визия на Мортен Тилдум. Книгата на Перш е първа от планирана поредица, а главен герой в нея е 12-годишният Уилям Уентън - малък гений в разбиването на кодове. Преди години той и семейството му са принудени да си сменят имената и адреса, като избягат от Англия в "заспалата малка" Норвегия, а баба му дори изчезва. Мъчейки се да разбере причините за събитията, Уентън краква "невъзможната машина", но талантът му разкрива всички опасности, заобикалящи го от години. За да оцелее, той трябва бързо да открие баба си и да използва още повече уменията си срещу кодове.

Книгата е водещото заглавие във Франкфурт на шведската издателска къща "Salomonsson Agency". Договорено е нейната служителка Юлиа Ангелин да бъде изпълнителен продуцент на бъдещия филм, заедно с автора на романа - Перш.

Тилдум в момента работи по приключенската фантастика на Sony Pictures "Пътници" ("Passengers"), която трябва да излезе догодина. В нея той режисира звезди като Дженифър Лорънс, Крис Прат, Майкъл Шийн и Лорънс Фишбърн. В сценария на Джон Спейтс ("Когато падне мрак", "Прометей", нова версия на "Мумията" през 2017 г.) - космически кораб пътува към отдалечена колонизирана планета, превозвайки хиляди хора. Една от спалните му камери обаче се разваля и един пътник се събужда 60 години по-рано. Изправен пред перспективата да остарее и умре сам, той решава да събуди втори пътник...
Copyright © 2024 Dir.bg.