Богата програма очаква зрителите на SO INDEPENDENT 2015

20.10.2015 г.
Богата програма очаква зрителите на SO INDEPENDENT 2015ДО 60 ДНИ КИНО “ЛЮМИЕР” ЩЕ ИМА СОБСТВЕНА КИНОМАШИНА И РЕДОВНИ ПРОЖЕКЦИИ

На пресконференция в ПРЕСКЛУБ-НДК вчера беше обявена пълната програма на 6-то издание на фестивала за независимо кино – София индипендънт (SΟ Independent) 2015. На събитието за медиите участие взеха директорът на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош, основателят и директор на фестивала Жана Караиванова, зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов, съветникът по култура на Президента на Република България, Григор Антонов, изп. директор на Националния филмов център (НФЦ) Камен Балкански, продуцентът на филма “Семейни реликви” и член на Борда на съветниците на So Independent Галина Тонева, кинокритикът и специалист по латиноамериканско кино Боряна Матеева, директорът на Културния институт към Министерство на външните работи Людмила Димитрова.

Тази година 6-то издание на фестивала ще се проведе в партньорство с НДК, а откриването ще бъде на 22 октомври с прожекция на филма “Mistress America” в кино “Люмиер”. Ще бъдат показани 23 филма в киносалоните на Дом на киното, филмотечно кино “Одеон” и кино “Люмиер”.

“Ние стартираме впечатляваща фестивална програма със So Independent и се надяваме че сме направили всичко възможно да бъдем добри партньори и да помогнем в една нелека ситуация за фестивалите в България”, каза Мирослав Боршош. Той обяви, че след So Independent, следващите фестивали, които ще се проведат с подкрепата на НДК са “Cinelibri”, “Киномания”, а с фестивала “В Двореца” се водят преговори към този момент. Не по-малко интерсни ще бъдат и премиерите на филма “Пътят на буквите”, на който НДК е съпродуцент, както и филм, посветен на оператора Григор Комитски.

Директорът на Двореца обяви и новината, че в рамките на 60 дни ще бъде закупена специална киномашина за Зала “Люмиер”, с което тя ще се превърне в истинско функциониращо кино. “Във Варна със “Златна роза” започнахме един труден, но много важен разговор за бъдещето на фестивалите. Подкрепата ни за So Independent не е просто емоционална, а професионална подкрепа - за качествените продукти, свързани с културата и киното”, каза Боршош. Той изрази надежда, че вече започнатите разговори за мястото на фестивалите и бъдещето на киноиндустрията в България ще продължат в Двореца.

Защо именно “Mistress America” е избран за откриване на So Independent? Жана Караиванова, актриса, основател и творчески директор на фестивала коментира така: “Това е един прекрасен начин да започнем ведро филмовия уикенд в атмосферата на любимия ни Ню Йорк. Филмът се радва на брилянтни актьорски изпълнения, искаме да дадем на зрителите вечер, изпълнена с лекота и интелигентен хумор. Ноа Баумбак е несъмнено един от най-ярките американски независими режисьори, а тандемът му с Грета Гъруиг е пословичен и двамата създават необичайна комедия, от която струи интелект, сексапил и комично отчаяние, според кинокритиците. Те са Уди Алън и Даян Кийтън на нашето съвремие!”.

Жана Караиванова благодари на всички партньори на фестивала, без чиято подкрепа, той би бил невъзможен. “Неотдавна София беше утвърдена от ЮНЕСКО за “Творчески град на киното” и именно фестивали като So Independent показват, че това не е случайно решение. Този фестивал има специално място в културната програма на София, затова и Столична община го подкрепя”, категоричен беше д-р Тодор Чобанов. Той подчерта, че това е възможност за всички софиянци и чужденци да дойдат в НДК и да гледат качествено кино.

“Преди няколко дни видяхме немислима картина - оркестърът “Buena Vista Social Club” свири в Белия дом – нещо уникално! И на тази променяща се действителност So Independent ще покаже три изкюлчителни кубински филма”, каза Боряна Матеева.

Тя беше категорична, че киното от островната държава в никакъв случай не трябва да бъде подценявано и So Independent ще покаже защо това е така.

“Има още едно събитие, което е важно за отношенията между България и Куба. То е честването на 55-годишнината от установяването на дипломатически отношения между нашите две страни”, каза Людмила Димитрова от МВнР. Именно на фона на тази годишнина So Independent представя три брилянтни кубински произведения на кинематографското изкуство. Димитрова посочи, че за миналата година над 30 презентации на българско кино в чужбина са реализирани, посредством нашите посолства, а поканите към тях са все по-чести. Тя благодари на организаторите за устойчивото развитие във взаимоотоншенията на Културния институт към МВнР с тях.

“НФЦ подкрепя подобни фестивали, тъй като сме институция, която подпомага българското кино с бюджет от над 10 млн. лв. годишно”, подчерта Камен Балкански. Той беше категоричен, че So Independent са категоричен пример за това как трябва да се показват българските кинотворци по света.

Специални гости на фестивала тази година са: Джери Карлсън, ректор на факултета по кино на Университета в Ню Йорк и специалист по латиноамериканско кино; Изабела Ценкова, продуцент на спечелилия голямата награда на Сънденс 2015 г. за документално кино филм “Глутница”, която също пристига специално от Ню Йорк, за да представи лентата на българската публика. Специалните гости ще участват с лекции в тазгодишното издание на SО Academy, която се осъществява със специалната подкрепа на НДК и ще се проведе на 26-ти и 27-ми октомври от 15:30 до 18:30 в Литературен клуб “ПЕРОТО”.

За първи път в рамките на SO Independent ще има премиера на български филм - “Семейни реликви”, който беше отличен със специалната награда на журито в тазгодишното издание на фестивала “Златна роза”. Публиката може да го види на 24 октомври в кино “Люмиер” от 19:00 часа. Една от главните роли във филма изпълнява Жана Караиванова, в компанията на Андрей Андреев, Глория Петкова, Венци Занков, Александър Бенев и др. “За мен е чест, че филмът е част от програмата на фестивала. След наградите от фестивала “Златна роза” във Варна и премиерата на лентата в САЩ, сега и софийската публика ще има своята среща с филма”, каза Галя Тонева.

Акцент във фестивала са американските продукции, в които български творци имат знаково участие, това са: “Глутница”, “Докоснати от огъня” и “Септември в Шираз”.
В контекста на възобновените дипломатически отношения между САЩ и Куба за първи път фестивалът ще покаже съвременно кубинско кино.

За първи път тази година So Independent ще връчи наградата “Независим дух на София” в категориите “Най-добър документален филм” и “Най-добър игрален филм”, като победителите ще бъдат определени от публиката. Трофеят е изработен специално за кинофорума от живеещия във Франция художник Стефан Николаев и ще бъде поднесен лично от директора на Двореца Мирослав Боршош.

От тази година българо-американски Борд на съветници ще подпомага развитието на фестивала в бъдеще. Членове на Борда на съветниците на So In-dependent са:

Г-жа Соси Сетиян - SOS International, САЩ
Г-жа Милена Ферер, - Zeitgeist Ventures, САЩ/България
Г-жа Бояна Попова - Zeitgeist Ventures, САЩ/България
Г-жа Калина Иванова – Художник на продукция, САЩ
Г-жа Кристина Николова-Далио – режисьор/продуцент, САЩ
Г-жа Изабела Ценкова – филмов продуцент, САЩ
Г-жа Галина Тонева – продуцент, България
Г-н Лорън Хамъндс - Tribeca Film Festival, САЩ
Проф. Джери Карлсън, Декан на кино-факултета в Университета на Ню Йорк, САЩ
Г-н Кенет Туран – Филмов критик, LA Times, САЩ
Г-н Стефан Тафров – Ръководител на българската мисия в ООН, България
Г-н Стефан Николаев – творец, Франция/България
Г-н Явор Гърдев – театрален и филмов режисьор, България
Г-н Захари Карабашлиев – писател, България/ САЩ
Г-н Калин Иванов – филмов продуцент, САЩ
Г-н Константин Божанов

Партньори на 6-то издание на So Independent са: Столична община, Министерство на външните работи, Национален дворец на културата, Зайтгайст Венчърс.
Организатори на So Independent: Юнайтед продъкшън, Фондация за българо-американски културен обмен, Фондация Българска култура в чужбина.
Copyright © 2024 Dir.bg.