Първи кино-литературен фестивал у нас: "CineLibri"

03.11.2015 г.
Първи кино-литературен фестивал у нас: Вчера в кино „Люмиер“ се състоя официалното откриване

Фестивалът CineLibri е част от специалните събития по повод 25-ия рожден ден на издателство Colibri и ще представи 50 филма, вдъхновени от литературни класики и от съвременна художествена проза. Билетите за прожекциите вече са в продажба.

Фестивалът включва и 12 специални събития – акции, срещи и партита, които ще ни потопят в атмосферата на филмите преди прожекциите им. Така например, при откриването на форума, организаторите са подготвили за публиката неповторимо преживяване – нов и екстравагантен аранжимент на емблематичната песен от филма "Закуска в Тифани" - “Moon River”, изпълнена от струнен квартет с гост-вокал Андрония Попова-Рони от Nasekomix в компанията на няколко впечатляващи съучастника. Песента е наградена с Оскар и 3 награди "Грамми" през 1962 г.

Първата прожекция е американската класика от 1961 г. „Закуска в Тифани“ на режисьора Блейк Едуардс по книгата на световноизвестния и обичан в България американски писател Труман Капоти. CineLibri стартира с тази класика, защото е един от най-добрите примери за филм, който не просто достойно представя литературен шедьовър, но и развива неговото въздействие с нови изразни средства. Зрителите ще видят иконичния образ на Одри Хепбърн в своята малка черна рокля, превърнала се в еталон за елегантност за поколения дами от цял свят.

Освен в София, CineLibri ще се проведе в Пловдив (Дом на киното Lucky) и Варна (Фестивален и конгресен център – Варна) между 2 и 11 ноември 2015 г.

В програмата са филми като френския "Живот назаем" (2010) по романа на Дъглас Кенеди, "Да дойдеш на света" (италианската писателка Маргарет Мацантини), "100-годишният старец, който скочи през прозореца и изчезна" (шведския писател Юнас Юнасон), "Никой не се спасява сам" (отново Мацантини), "Деликатност" (френския писател Давид Фьонкинос) и други.
Copyright © 2024 Dir.bg.