Дигитална игра "Код кино" за 100 локации в София

12.11.2015 г.
Дигитална игра Единствено достъп до интернет и приложение за разчитане на QR-кодове на смартфон ще са ни нужни да участваме в първата по рода си дигитална киноигра "КОД КИНО", която пресъздава 100 сцени от най-известните български филми на същото място, където някога са заснети.

Благодарение на играта, историята на българското кино оживява в 100 сцени от български филми на 100 места в столицата - някога тяхна снимачна площадка. С този интерактивен проект на продуцентска компания "Агитпроп", град София празнува 100 години кино в България - като творчески град на киното под патронажа на ЮНЕСКО.

"КОД КИНО" превръща София в интерактивна киносцена, използвайки съвременните дигитални технологии за пътуване през времето. Проектът представлява игра със 100 филмови сцени на публични места в София, маркирани с QR-кодове, които ни отвеждат към кратко видео от съответния филм на нашия смартфон или таблет. В Борисовата градина минувачите за секунди ще могат да се върнат в романтичната среща от филма „Отклонение” (1967 г.), в ж.к „Младост” ще преживеят култови сцени от „Да обичаш на инат” (1986 г.), а на Националния стадион „Васил Левски” отново ще играе Апостол Карамитев в незабравимия „Любимец 13” (1958 г.).

Публикуваните на сайта kodkino.com инструкции (къде да открият всяка една от 100-те локации и съответно следващата предпочитана киносцена) ще провокират участниците да пътуват из целия град и да го погледнат през камерата на класическите български филми.


Целта на проекта е да запознае повече млади хора с историята на нашето кино, както и да обхване много райони от София, привличайки за българското филми нова публика. Проектът предлага лесен и модерен начин за общуване с културното и творческо наследство чрез игра и вълнуващи контакти в привидно добре познатата ни градска среда.
Copyright © 2022 Dir.bg.