Банско Филм Фест за 15-и път

24.11.2015 г.
Банско Филм Фест за 15-и пътСдружение „Международен фестивал на планинарския филм" и община Банско стартират от утре 15-ия юбилеен "Банско Филм Фест". Той ще продължи от 25 до 29 ноември 2015 г.

Вижте програмата на фестивала.

Фестивалът е специализиран за планинарски филми, а мотото му е "100% Extreme, 100% Adventure, 100% Adrenaline". 100 филма с изумителни кадри, снимани в различни кътчета на света, ще се завъртят в курортния град от сряда до неделя. Родните и чуждестранните зрители ще могат да се насладят на спиращи дъха ленти за планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове.

Всички прожекции на филми и презентации ще се състоят в голямата зала на читалище "Никола Вапцаров" (с адрес пл. „Никола Вапцаров” 1), както и в кинозалата на Посетителския информационен център (с адрес пл. ”Възраждане” 4).

Програмата е почти денонощна, а зрителите ще имат шанса да се запознаят с най-големите достижения на българските алпинисти, пещерняци, пътешественици и търсачи на приключения през последната година, както и с чуждестранни филми.

Съпътстващата филмова програма включва още презентации и работилници, водени от изтъкнати специалисти и кинематографи. Организаторите са вмъкнали и 10 изложби, които ще красят фоайетата. Под егидата на фестивала традиционно се организира и "Банско Филм Фест Kids" - програма, създадена специално за деца и младежи. Тя включва в себе си изложби, семинари и уъркшопове, „Академия" в истинска пещера, рубриката "Памет - незабравимите български пътешественици", както и отбелязване на годишнини от важни събития в българския алпинизъм. В рубриката "Посоки" ще бъдат представени Австрия и Полша.

В курорта за пореден път ще се събере световният елит на приключенците. Ще има срещи и презентации от Жан Троайе, един от най-знаменитите алпинисти на нашето време, с поляка Себастиан Кава, осъществил полет над Хималаите с безмоторен самолет, с Нуно Гомеш от ЮАР, носител на редица рекорди по гмуркане.

Тази година за пръв път ще бъде връчен и приз на "Банско Филм Фест" за цялостен принос в развитието на алпинизма.

В журито на фестивала са Камен Алипиев, Иван Обрейков, Лука Бих (Италия), Силбвия Роте (Германия) и Александър Донев. Директор на фестивала е Натали Петрова.
Copyright © 2024 Dir.bg.