Тръгва филмовият проект „Възвишение

14.12.2015 г.
Тръгва филмовият проект „Възвишение“Добил сериозна популярност, романът „Възвишение“ на Милен Русков ще оживее на голям екран. Игралният филм ще бъде режисиран от Виктор Божинов, снимал най–знаковите епизоди на хитовата тв поредица “Под прикритие” и редица други телевизионни проекти. Продуцент е Иван Дойков, в чието портфолио също влиза сериалът "Под прикритие", както и най–гледаният български игрален филм "Мисия Лондон".

Снимките на „Възвишение“ ще започнат в края на месец януари 2016- та и ще се осъществят на няколко етапа през цялата година. Официалният тийзър на филма може да бъде видян ексклузивно на голям екран от 18-ти декември в залите на Кино Арена и Сине Гранд.

Филмовият проект „Възвишение“ се базира на едноименния роман на Милен Русков, който се нарежда в челните места на класациите за най-търсени книги у нас от своето излизане през 2011 г. досега. Романът получава редица отличия, а през 2014-та година печели наградата за литература на Европейския съюз (European Union Prize for Literaure).

Сценаристи на филма са Нели Димитрова, Виктор Божинов и Милен Русков, който е и автор на диалозите.

Сюжет:
Историята във “Възвишение” преплита исторически факти с художествена измислица. През 1872 година Димитър Общи и сподвижниците му осъществяват Арабаконашкия обир. Сред тях са Гичо и Асенчо – полуреволюционери, полуразбойници, които получават задача да издирят и лично да предадат писмо на Левски. Търсенето на Апостола се превръща в трагикомично приключение, изпълнено с интриги, подлост и предателства. Постепенно революционният ентусиазъм на Гичо и Асенчо отстъпва място на разочарованието и огорчението – състояния, толкова познати и на всеки съвременен българин.Копродуценти на филма са Оксана Шаламанова (“Ол Старс Ин” ЕООД), БНТ, “Булфилм” ООД, Николай Ишков (“Авансцена” ЕООД) и НДК. Проектът се реализира и с финансовото съдействие на ИА „Национален Филмов Център“ и е подкрепен от Столична община в лицето на кмета Йорданка Фандъкова и Комисията по култура и медии към 43-то Народно събрание.

* * * * * * *

За Милен Русков

Милен Русков е автор на три романа, най-популярният от които е „Възвишение” (2011). Произведението е отличено с Европейската награда за литература (2014), наградата „Златен век” на Министерство на културата (2012), както и наградите „Христо Г. Данов” (2012) и „Елиас Канети” (2013). „Възвишение” се нарежда сред най-продаваните български книги през последните години. Милен Русков е лауреат и на наградата за "Роман на годината" за предишната си книга - „Захвърлен в природата” (2008), както и на тази за дебют за първата негова издадена творба – „Джобна енциклопедия на мистериите” (2004).

За Виктор Божинов

Виктор Божинов е един от активно работещите съвременни български режисьори. Стартирал е кариерата си като втори режисьор на международни продукции, снимани в България, като за период от близо десет години участва в над 55 игрални филма и работи с режисьори от ранга на Режи Варние (Régis Wargnier), Фолкер Шльондорф (Volker Schlöndorff), Ули Едел (Uli Edel), Майкъл Аптид (Michael Apted), братя Тавиани (Paolo & Vittorio Taviani) и Тимур Бекмамбетов. В резултат на успешната им съвместна работа, Виктор е привлечен да работи за големите представителства на Сони Пикчърс, Уорнър и Фокс в Русия в периода 2007 – 2009.  През 2010 г. Виктор Божинов се завръща в България и се включва активно в създаването на най-успешните български сериали – “Под прикритие”, ”Стъклен дом”, ”Столичани в повече”, ”Кантора Митрани” и “Връзки”. През 2014 Виктор започва да снима като режисьор и в Русия, където участва в създаването на руската адаптация на американския сериал ”Кости”, на която също така е креативен продуцент.

За Нели Димитрова

Нели Димитрова е сценарист и сценарен консултант на игрални и документални филми, телевизионни сериали и предавания. Работи по един от най-успешните български игрални филми ”Love.net”, който постига резултат от 215 000 зрители в България. С него Нели печели наградaтa за най-добър сценарий на 30-ия юбилеен фестивал ”Златна роза” Варна '2011 и има номинация за най-добър сценарий от Филмовата академия '2012. Тя е и един от създателите и главен сценарист на четирите сезона на ситкома ”Домашен арест”. От 1999 г. Нели Димитрова е главен асистент по кино и телевизионна драматургия в НАТФИЗ. Член е на управителния съвет на БАФТРС („Българска асоциация на филмовите, телевизионните и радио сценаристи”).

За Иван Дойков

Иван Дойков е български продуцент на игрални филми и телевизионни сериали. Участвал е в създаването на култовите ”Мисия Лондон” и ”Под прикритие”, които се превръщат в най-успешния съвременен български игрален филм и сериал. ”Мисия Лондон” постига феноменалния резултат за български бокс-офис от над 400 000 зрители, като се превръща в един от най-гледаните след 1990 г. в България филми, редом с "Аватар" на Джеймс Камерън, а сериалът ”Под прикритие” е продаден в над 142 територии по целия свят и с това си постижение се превръща в един от най-търсените и гледани телевизионни продукти, създавани в Централна и Източна Европа.
Иван Дойков е завършил магистърска програма по аудиовизуален мениджмънт в The Media Business School (Испания) през 2006 г., след което специализира в Лондон и работи за британската компания Spice Factory до 2008, когато се завръща в България.
Copyright © 2024 Dir.bg.