21 премиери през януари, наплив на анимации

01.01.2016 г.
21 премиери през януари, наплив на анимацииПрез първия месец на новата година, българският зрител може да види в близо 70-те киносалона в страната 21 нови заглавия - с 5 повече (+31%) от януари миналата година.

За това ще се погрижат 8 дистрибутора: Форум Филм България (с най-много заглавия - 6 на брой), Александра Филмс (5), Bulgaria Film Vision (4), А Плюс Филмс (2), bTV Studios (1),  Лента / BS Films (1), Тандем Филм (1) и Про Филмс (1).

На нашия кинопазар ще навлязат ленти предимно от САЩ (12 заглавия) и от Европа (9 заглавия - 2 от Франция, 2 от Испания и по 1 от Белгия, Италия, Великобритания, Русия и Германия). От европейските продуценти, реално по-силно са представени тези от Франция и Германия, участващи в копродукции; има присъствие и на Люксембург.
Няма представители на азиатското, латиноамериканското, австралийското и африканското кино, освен в някои копродукции (участие на продуценти от Китай в "Критична точка", отново от Китай във "Вълчият тотем", Китай в анимацията "Кунг-фу панда 3" и на Индия в анимацията "Норм - полярният мечок").

Сред застъпените основни жанрове са анимацията (5 заглавия), криминалният (3), комедията (3), уестърнът (2), приключенският (2), драмата (2), биографичният (2), спортният (1) и фантастиката (1).

Най-високите касови очаквания за премиерните уикенди, засега са свързани с двата брутални уестърна ("Омразната осморка" на Куентин Тарантино и "Завръщането" на Алехандро Иняриту), с фантастиката на Columbia Pictures "Петата вълна" на все още неизвестния млад британски режисьор Джей Блейксън (която Sony Pictures се надява да превърне във франчайз) и с римейка на култовия хит "Критична точка", в чийто оригинал през 1991 г. видяхме легендарните изпълнения на покойния Патрик Суейзи и Киану Рийвс. С особено внимание и още от 1 януари, този път ще проследим операторското майсторство на Ериксън Кор, за когото "Point Break" е четвърти режисьорски проект.

С не по-малко високи очаквания за класно кино, което ще възнагради цялостно емоциите и мислите на зрителя, са "Джой" със звездния си актьорски състав - Дженифър Лорънс, Робърт Де Ниро (и приемната му дъщеря Дрина с малка роля), Изабела Роселини, Брадли Купър... Друго очаквано изпълнение е това на Еди Редмейн в "Момичето от Дания" с поредна изключително сложна роля, в която ще му партнира шведската звезда Алисия Викандер.

Пълен списък на премиерите през януари 2016 г.:

на 1 януари:
Алвин и Чипоносковците: Голямото чипоключение
Критична точка
Крийд: Сърце на шампион
Перфектен ден
Вълчият тотем

На 8 януари:
Джой
Омразната осморка
Моята майка

На 15 януари:
Ченге за един ден: Мисия Маями
Легенда
Сава: Сърцето на воина
Петата вълна
Норм - полярният мечок

На 22 януари:
Сестрите вампирки 2: Прилепи в корема
Завръщането
Дийпан - съдбата на бежанеца
Баща в излишък

На 29 януари:
Кунг-фу панда 3 *
Момичето от Дания
Съвсем Нов завет
Покори Луната

_______
* възможно е премиерата на този филм да се отложи за 18 март 2016.
Copyright © 2024 Dir.bg.