Шон Пен чрез интервю издал неволно наркобарона Ел Чапо

10.01.2016 г.
Шон Пен чрез интервю издал неволно наркобарона Ел ЧапоАмериканският актьор Шон Пен се е срещнал тайно с наркобарона Хоакин "Ел Чапо" Гусман преди арестуването му, за да вземе от него интервю. Властите са знаели това. Интервюто се появи вчера в сп. "Ролинг стоун" ден след залавянето на El Chapo след престрелка в мексиканския щат Синалоа, след като той се укриваше от правосъдието 6 месеца след зрелищното си бягство от "строго охраняван" мексикански затвор. Лично мексиканският президент Енрике Пеня Нието обяви на 8 януари 2016 г. в Туитър арестуването на наркобарона. През 2014 година Ел Чапо бе заловен, но излежа само 17 месеца в затвора с максимална сигурност "Алтиплано", преди да успее да се измъкне.

Вижте видео от бягството.

Шон Пен разказа в интервюто за списанието, че през октомври 2015 г. е отишъл в мексиканската джунгла, където е имал среща с Ел Чапо, която е продължила 7 часа. Последвали са допълнителни интервюта по телефона или чрез видеовръзка. Шон Пен допълва, че мястото на срещата е било непознато за него. Връзката между Шон Пен и Ел Чапо се осъществила от мексиканската актриса Кейт дел Кастийо. В миналото тя открито изразяваше подкрепата си за наркобарона. Докато бягал от правосъдието, Ел Чапо решил да заснеме документален филм за живота си и доверил грижите за проекта именно на Кейт дел Кастийо. В миналото самата Кейт пък е играла в мексиканска сапунена опера ролята на лидерка на наркокартел.

Представител на мексиканското правителство, пожелал да запази анонимност, каза, че срещата на Ел Чапо с Шон Пен е била част от елементите, които са довели силите на реда до арестуването на наркобарона, тоест мексиканските власти са знаели за нея.

По време на интервюто, Шон Пен и Ел Чапо говорели по широк кръг от въпроси - за детството на наркобарона, за отношението му към американската политика и към холивудската филмова индустрия. В интервюто Ел Чапо се похвалил, че е доставил повече хероин, метамфетамини, кокаин и марихуана от който и да е друг дилър по света. Признал, че имал флотилия от подводници и самолети, камиони и кораби за целите на доставките. Гусман разказал и някои подробности за бягството си от затвора "Алтиплано". Той споделил пред Шон Пен, че за прокопаването на тунела, дълъг 1.5 километра, по който той избяга от килията си миналия юли, неговият картел Синалоа е наел инженери, които са отишли в Германия за специално 3-месечно обучение за подобни подземни дейности.

Пред Шон Пен Ел Чапо се съгласил, че наркотиците унищожават хората, но е добавил, че там, където е израснал, не е можело човек да преживява по друг начин, освен чрез наркотрафик.

Шон Пен запитал Ел Чапо как си представя бъдещето и той му отговорил, че си представя, че един ден ще умре, но се надява това да стане по естествени причини. Наркобаронът прогнозира в интервюто, че дори и той самият да изчезне, трафикът на дрога няма да намалее и отрича да е виновен за високите нива на пристрастяване към наркотици по света.

В интервюто Ел Чапо говори на испански и носи черна бейзболна шапка, но лицето му се вижда ясно, показват кадри към интервюто. На една от снимките Шон Пен се ръкува с Ел Чапо.

Мексиканската актриса Kate del Castillo, свързала Шон Пен с Ел Чапо


Според днешния вестник The New York Times, дел Кастийо през 2012 г. е публикувала в Туитър съобщение, симпатизиращо на Гусман. Този неин туийт води до разговор между нея и адвокатите му, а две години по-късно - и до кореспонденция със самия наркобарон, вече заловен и в затвора. Тогава той я моли да му помогне да направи филм за живота му.

Малко след като бяга от затвора през юли 2015 г., Пен се среща с Кастийо в Лос Анджелес с помощта на общи познати, ангажирани във филмовия проект. Двамата стигат до извода, че направата на филм няма да бъде възможна и е по-добре да се напише статия в списание. Идеята е на Пен.

Гусман се съгласява да бъде интервюиран, макар че, според Пен, желанието му е по-скоро да се види лично с Кастийо. През месец октомври Пен, Кастийо и двама асистенти (Ел Алто и Еспиноса) наеман чартърен полет от неназовано летище в Южна Калифорния и кацат в неназован град в Мексико. Отсядат в хотел, откъдето ги взима сътрудник на Гусман и ги откарва до запуснато летище на около час и половина път от града. Там се срещат със сина на Гусман, който ги качва на самолет, оборудван с противорадарна техника, и след двучасов полет отиват в гъста гориста местност. Следва 7-часово пътуване с автомобил до просека с бунгала в джунглата, където са посрещнати от Гусман, който ги гощава с вечеря. Срещата е била охранявана от повече от 100 души.

Интервюто на Пен с Гусман се е провело в две части: 7-часов личен разговор в джунглата, на който Пен не е носил химикалка, хартия или записващо устройство, и от видео, което интервюираният е изпратил на Кастийо, след като е получил въпросите на Пен, изпратени чрез BlackBerry Messenger.

Разговора по време на вечерята Пен описва като "непринуден и топъл". Гусман се е усмихвал често и почти непрекъснато. "Както се твърди за много известни мъже, и този притежава неоспорима харизма", пише Пен. Според него, Гусман няма никакво отношение към политиката, а спрямо Кастийо е изглеждал направо влюбен. В един момент от вечерята Пен пита Гусман за президентския кандидат на САЩ Доналд Тръмп, квалифицирал мексиканците като "изнасилвачи" и предложил депортация на имигрантите без документи - след което наркобаронът иронично нарекъл Тръмп “Mi Amigo!”.
Copyright © 2024 Dir.bg.