Професионални награди: "Спотлайт" с признанието на актьорската колегия

31.01.2016 г.
Професионални награди: 22-рите годишни награди на Гилдията на екранните актьори (SAG) бяха раздадени снощи на церемония в културно-историческия паметник Shrine Auditorium в Лос Анджелес, след като в петък приключи гласуването на 116 741-те действителни членове на SAG-AFTRA, американската Федерация на телевизионните и радио артисти. Тя бе излъчена пряко от телевизиите TNT и TBS.

През последните 11 години, наградите са съвпаднали и с победителя за "Оскар" в главна мъжка роля.
Наградите на SAG са общо в 15 категории, номинациите в които се определят от специални комитети - 2250 актьора издигат колеги в кино и също толкова - в телевизия.

Най-престижната награда на организацията е екипна - за изпълнението на целия актьорски състав. Именно тази награда спечели "Спотлайт" - историята за журналистическо разследване на свещеници-педофили, чийто разказ бе предпочетен пред “Beasts of No Nation”, “The Big Short” “Straight Outta Compton” и “Trumbo”. 5.4-килограмовата бронзова статуетка на гола мъжка фигура, държаща едновременно маската на комедия и маската на трагедия, бе връчена на Марк Ръфало, който я прие от името на ансамбъла,  от Деми Мур - тя представи трофея, връчен в края на церемонията. Тази награда обаче е съвпадала само 10 пъти за последните 20 години с наградата за най-добър филм на Оскарите, въпреки че именно актьорите са най-голямата част от американската Академия - 20% от всичките нейни 6 856 членове.

Наградата за актьорски ансамбъл в драматичен сериал взе "Имението Даунтън" (за втора поредна година), предпочетен пред "Game of Thrones", "Вътрешна сигурност", "Къща от карти" и "Момчетата от Медисън Авеню".

За изключителна изява на ансамбъл в комедиен сериал бе награден актьорският състав на "Orange Is the New Black" на Нетфликс (за втора поредна година). Останалите номинирани в категорията бяха "Теория за големия взрив" на CBS, "Модерно семейство" на ABC, "Transparent" на Амазон и "Вице" на HBO.

В индивидуалните награди, за най-добра актриса в главна роля бе предпочетена Бри Ларсън от "Стая" - в конкуренцията на Кейт Бланшет ("Карол"), Хелън Мирън ("Жената в злато"), Сърша Ронан ("Бруклин") и Сара Силвърман (драмата "I Smile Back"). Ларсън заяви, че тази роля я е научила как трябва да бъде обичано едно дете. "Когато споделяте своята уязвимост, това е начин да се свързвате със света", смята тя.

Актьорското превъплъщение на Леонардо ДиКаприо в "Завръщането" бе отличено с приза за изключително изпълнение на главна мъжка роля. Той благодари на актьорите преди него и добави: "Стъпили сме на раменете на гиганти". Останалите номинирани: Брайън Кранстън за "Trumbo", Джони Деп за "Черна служба", Майкъл Фасбендър за "Стив Джобс" и Еди Редмейн за "Момичето от Дания".

Леонардо ДиКаприо ©Getty Images


При телевизионните сериали, наградата за драматична актриса - за втора поредна година - отиде при Вайола Дейвис ("Как да ни се размине за убийство" на ABC), за драматиен актьор - при Кевин Спейси за втора поредна година ("Къща от карти" на Нетфликс), за комедийна актриса - Узо Адуба за втора поредна година ("Orange Is the New Black" на Нетфликс), за комедиен актьор - Джефри Тамбър ("Transparent" на Амазон).

В категориите за поддържащи роли, Алисия Викандер взе статуетката за "Момичето от Дания", а Идрис Елба - за "Beasts of No Nation". Двамата излязоха напред, съответно при жените - пред Руни Мара ("Карол"), Рейчъл Макадамс ("Спотлайт"), Хелън Мирън ("Trumbo") и Кейт Уинслет ("Стив Джобс"), а при мъжете - пред Крисчън Бейл ("The Big Short"), Марк Райлънс ("Мостът на шпионите"), Майкъл Шанън ("99 Homes") и Джейкъб Трембли ("Стая").

За най-добра актриса в тв филм или минисериал бе наградена Куин Латифа (за биографичната музикална драма на HBO "Bessie"), а за най-добър актьор - Идрис Елба (за криминалната драма "Luther" 2015 г., американска версия на BBC America на британския "Лутър").

За екшън изпълнение на каскадьорски ансамбъл в кино филм наградата взе "Лудия Макс: Пътят на яростта", а останалите номинирани бяха "Еверест", "Бързи и яростни 7", "Джурасик свят" и "Мисията невъзможна: Престъпна нация".

Аналогичната награда, но за телевизионен сериал, получи "Game of Thrones" на HBO, при номинирани още "Черният списък" на NBC, "Вътрешна сигурност" на Showtime, "Daredevil" на ABC и "Живите мъртви" на AMC.

82-годишната актриса Карол Бърнет ("The Carol Burnett Show", 1967 - 1977 г. по CBS) получи награда за цялостно творчество, която й бе връчена от Тина Фей и Ейми Поулър. Бърнет присъства на церемонията по пантофи.

Куин Латифа


Идрис Елба


Вайола Дейвис


Узо Адуба

Copyright © 2024 Dir.bg.