Дженифър Лорънс и Патриша Аркет рискуват кариера за кауза

27.02.2016 г.
Дженифър Лорънс и Патриша Аркет рискуват кариера за каузаДвете световни звезди - Патриша Аркет и Дженифър Лорънс - са изправени пред рискове за актьорската си кариера, стана ясно в четвъртък по време на "Вечеря за равенство" (“Dinner for Equality”), организирана в частен дом в квартал Hancock Park в центъра на Лос Анджелес. Информацията е на Варайъти.

Организатори на вечерята бяха Аркет и американският милиардер - интернет предприемач, писател, продуцент и филантроп Марк Беньоф (Marc Benioff, създател и управител на "Salesforce.com"). Аркет е заявила пред репортер на списанието, че вече е заплатила цена за хвърлената от нея ръкавица по време на миналогодишните Оскари - тогава, при получаване на наградата си за най-добра актриса в поддържаща роля, тя произнесе от подиума 20-секундно страстно cri de coeur-слово, в което призова за равно заплащане и равни права за жените. Актрисата е известен активист с години работа зад гърба си, като най-ефективното й усилие се вмести в най-кратко времетраене. Политическите речи на церемонията не са нещо ново, но нейните 20 секунди имаха много по-широко влияние, отколкото множеството пледоарии в предишни години. Именно това въздействие бе във фокуса на онзиденшната вечеря, чиито организатори се надяват тя да има занапред постоянен, целогодишен статут.

Патриша Аркет досега е изгубила поне 2 роли заради своето изказване. "Аз съм окей с това", каза тя, - "но не става въпрос само за актьорството или само за мен като актриса. Смятам, че това не е честно за никого. Искам да живея в Америка, в която вярвам и която да е наистина честна, да дава възможности и да третира еднакво хората от всички раси и полове". Аркет настоява, че проблемът е много по-широк от Холивуд и развлекателната индустрия. "Става въпрос за всеки един отрасъл", смята тя. - "Мразя, когато хората казват, че говорим само за нашия бранш. Това изобщо не е така".

Според гости от вечерята, именно Аркет е предизвикала приемането на California Fair Pay Act - закон за справедливото заплащане в Калифорния, влязъл в сила на 1 януари 2016 година и наречен най-сериозен закон за равно заплащане в САЩ, довел до раздвижване в корпоративните щабове за преглед и отстраняване на неравенствата.

Мариса Томей - Патриша Аркет


Дженифър Лорънс бе настанена на централната маса - тя подкрепи каузата за равенство на половете в свое онлайн есе от 13.10.2015 г. Лорънс говори без предварителни бележки: "Когато си публична личност е странно да говориш за тези неща, понеже веднага ти лепват конкретен умисъл. Написах това есе, получих много подкрепа, но ето че републиканско семейство от Кентъки ми каза, че с кариерата ми е свършено ефективно"... (опасенията на семейството на Лорънс - бел.ред.). Актрисата подчерта, че е важно да се промени схващането, че живеем в постфеминистична ера. "Не зная кой измисли този термин, но той е много вреден, той просто не е верен".

Сенаторката Хана-Бет Джаксън подцерта на присъстващите, че щом е видяла речта на Аркет на Оскарите, веднага е свикала екипа си да вкарат още на следващия ден проект на закон за равно плащане. Калифорнийският закон е получил широка обществена подкрепа, включително и от демократи, и от републиканци, и е бил приет през октомври 2015 г. - само седем месеца след словото на Патриша Аркет. Калифорнийската търговска палата е подкрепила закона, тъй като смята за икономически проблем неравното плащане на жените, движещи потребителското търсене например.

Самият Беньоф е осъществил одит на възнагражденията в собствената си компания, който му е струвал 6-месечно усилие. В нея работят 20 000 души, а за отстраняване на порочната практика са дадени 3 милиона долара.

На вечерята присъстваха още Елън Мъск и Рийз Уидърспун (на една маса с Лорънс), Лили Томлин, Мариса Томей, Мария Бело, Минка Кели, Джеймс Ван Дер Бийк. Сред музикалните звезди бяха Индия Арий и Стиви Уондър - и двамата пяха в края на събитието.

От страна на бизнеса присъстваха представители на застраховането, здравеопазването, медиите, компютърното производство. Бе отбелязано присъствие на политици и активисти.
Copyright © 2024 Dir.bg.