Кинематографистите на "Годзила"

Кинематографистите на Режисьорът, съсценарист и продуцент РОЛАНД ЕМЕРИХ режисира касовият феномен "Денят на независимостта", на който е и изпълнителен продуцент и съсценарист, заедно с продуцента Дийн Девлин. Негов е и фантастичният приключенски епос от 1994 г. "Старгейт", сценарият за който също е негов и на продуцента Девлин. Преди това е режисирал приключенския екшън "Универсален войник" с участието на Жан-Клод ван Дам.
Емерих започва кариерата си в родната си Германия. Като юноша той се посвещава на рисуване и скулптура, а докато следва режисура във филмовата школа в Мюнхен, изучава художествен дизайн. Бил е сценограф на няколко филма, преди да се насочи към режисурата. Студентският му филм "Das arche Noah prinzip" открива кинофестивала в Берлин през 1984 г. Филмът има огромен успех и е продаден в над 20 страни.
Впоследствие Емерих създава собствена продуцентска компания, “Centropolis Film Productions", и под нейния флаг продуцира филмите си. Следващият му филм е "Joey" (1985) - за едно момче, скърбящо за смъртта на баща си, който намира начин да общува с него чрез играчките му. Филмът излага на показ обширните познания на младия режисьор за специалните ефекти и неговата способност да ги използва. Следващият му филм е “Hollywood-Monster” (1987) - комедия, чийто сценарий написва съвместно с Оливер Еберле, за двама млади кинофанатици и борбата им да пробият в Холивуд. Емерих е и продуцент на "Eye of the Storm" (1991, реж. Юри Зелцер) с участието на Денис Хопър. След това режисира футуристичният приключенски екшън "Луна 44", чийто сценарий отново е негов и на Еберле, и в който участват Майкъл Паре, Малкълм Макдауъл и Дийн Девлин. Действието на "Луна 44" се развива през 2018 г., специалните му ефекти се създават в продължение на 100 дни, има 30 вътрешни декора в реален размер и разказва за битката за правата над последните минерални ресурси в космоса между съперничещи си минни корпорации. Девлин по-късно става съдружник в "Centropolis", както и продуцент на Емерих и негов съсценарист.
Продуцентът и съсценарист ДИЙН ДЕВЛИН продуцира и е вторият автор на сценария и на касовия рекордьор "Денят на независимостта", и изпълни същите функции в научно-фантастичния приключенски епос "Старгейт". Девлин е и автор на сценария на приключенския екшън "Универсален войник", режисиран от Емерих.
Девлин започва кариерата си като актьор и участва в редица филми и телевизионни проекти. Един от филмите с негово участие е фантастичния екшън на Роланд Емерих "Луна 44". Двамата откриват, че им допадат едни и същи филми, а заложбите на Девлин като сценарист впечатляват режисьора не по-малко от актьорската му игра. По-късно Девлин се отказва от актьорска кариера, за да пише и продуцира филми с Емерих под флага на компанията му "Centropolis Entertainment".
Освен че е съсценарист и продуцент на "Денят на независимостта", Девлин е бил и режисьор на втория снимачен екип на филма. Наскоро той бе изпълнителен продуцент на фантастичния телевизионен сериал "The Visitor" заедно с Емерих. Девлин е написал и сценария за няколко от епизодите на сериала.
Авторите на сюжета ТЕД ЕЛИЪТ и ТЕРИ РОСИО са написали заедно и друг от хитовете на това лято - приключенския филм "Маската на Зоро" на "TriStar Pictures".
През 1992 г. двамата написват сценария за анимационния филм на "Disney" "Аладин" - един от най-успешните анимационни филми на всички времена.
През 1996 г. те стават първите сценаристи, подписали общ договор с "DreamWorks SKG", където стават творчески консултанти на CGI-филма "Antz". В момента пишат сценариите на анимационните проекти "The Road to El Dorado" и "Shreck".
Като продуценти, под флага на своята компания "Scheherazade Productions", Елиът и Росио разработват няколко проекта, между които "A Princess of Mars" по романа на Едгар Райс Бъроуз за "Hollywood Pictures", анимационните филми "Treasure Planet" и "Sinbad" за "Disney" и "Sandman" на Нийл Геймън за "Warner Bros".
Операторът УЛИ СТАЙГЕР си е сътрудничил и преди с Роланд Емерих в "Денят на независимостта", където той снима някои допълнителни сцени. Работата му позволила да се съсредоточи върху много аспекти на филма, включително прочулия се с лоша слава "Екип по пипалата". Другите изяви на Стайгер в киното включват "Домашен арест", "Сега и преди", продуциран от Деми Мур, филмите на Денис Хопър "Преследвачите" и "Горещо място", "Любовни квартири", режисиран от Камерън Кроу и "Promised Land" (1988), режисиран от Майкъл Хофман и продуциран от компанията на Робърт Редфорд "Wildwood Films". Работил е и като оператор на втория снимачен екип в приключенския екшън "Въздушен конвой".
Стайгер е възпитаник на Цюрихския университет, където изучава английска литература, лингвистика и история на изкуството, преди да се насочи към изучаване на операторско майсторство в Международната лондонска филмова школа.
Сценографът ОЛИВЕР ШОЛ си е сътрудничил преди с Роланд Емерих като един от художниците на продукция в "Денят на независимостта" и в "Луна 44" на същия режисьор. Работил е и върху няколко други проекта на Емерих, изпълнявайки длъжността концептуален дизайнер в "Старгейт" и концептуален илюстратор в "Универсален войник" и "Ghost Chase". Другите му филмови изяви включват концептуален дизайн за анимационния филм на "20th Century Fox" "Planet Ice", "Батман завинаги", "Виртуален убиец", "Плачещият Фрийман" и "Бяс в компютъра", както и много други.
В телевизията той прави концептуален дизайн за пилотния филм към сериала "Space: Above and Beyond" и концептуални илюстрации за "Space Rangers" и "Earth 2".
Роденият в Германия Шол е изучавал индустриален дизайн във Пфорцхайм и е работил като илюстратор в рекламата и издателския бизнес преди да се премести в Съединените Щати. Ранните му творби в Германия включват много проекти, режисирани от Роланд Емерих под флага на новосформираната компания "Centropolis".
Създателят на Годзила ПАТРИК ТАТОПУЛОС е сценограф и концептуален дизайнер. Работил е като един от художниците на продукция в "Денят на независимостта" и заедно с Роланд Емерих създава извънземните във филма. Преди това си е сътрудничил с режисьора в "Старгейт", първо като концептуален дизайнер на чуждоземните декори, а след това рисува и създава съществата и ефектите по грима. Татопулос е бил художник на продукция в игралния филм "Dark City", режисиран от Алекс Прояс ("Гарванът"). Сред другите му филми са "Джейд", "Джуманджи", "Разрушителят", "Последният екшън герой", "Бодигард", "Дракула" и "Дорс", върху които работи като концептуален дизайнер. Сред игралните филми, в които той е създател на съществата, рисува режисьорската книга на ефектите, прави специални ефекти по грима и/или концептуален дизайн, са "Вълк", "Седем", "Смотаняци", "Стар Трек V" и "Гремлини 2", както и много други. Той е и автор на специалните ефекти по грима за един от епизодите на "Стар Трек: Следващото поколение", награден с "Еми". Татопулос е роден и израснал в Париж. Баща му е грък, а майка му - французойка. Първите 10 години от кариерата си прекарва в Париж и Рим, правейки графичен дизайн за няколко издания, както и комикси, вътрешен дизайн и картини. После се мести в Гърция, където прекарва девет години, работейки за една международна рекламна агенция, преди да замине за Съединените Щати за да се посвети на кариера в киното.
Специалистът по визуални ефекти ФОЛКЕР ЕНГЕЛ е изпълнявал същата длъжност и в "Денят на независимостта" и печели награда "Оскар" за усилията си. Работил е с Роланд Емерих върху два предишни филма - като отговорник по визуалните ефекти на "Луна 44" и в "Универсален войник", за който създава сцена с ефекти, чието действие се развива в Гранд Каньон. Роден в Бремерхафен, Германия, Енгел изучава графичен дизайн в Щутгарт, където се намирала и продуцентската компания на Емерих, "Centropolis". След известно време двамата се срещнали и след като изгледал някои от ранните 8-милиметрови ленти на Енгел, Емерих го поканил за шеф на екипа по ефектите, който щял да създава сцените за неговия научно-фантастичен филм, "Луна 44". След като отново работи с режисьора над "Универсален войник", Енгел се завръща в Германия, където преподава анимация и визуални ефекти във филмовата академия "Ludwigsburg". "Обичам да работя с млади хора и да виждам как развиват таланта си", обяснява той, "и неколцина от тези бивши студенти сега са в моя екип по визуални ефекти." Докато преподавал в Германия, Енгел продължавал да работи в киното и телевизията.
Роланд Емерих, заедно с няколко дългогодишни свои партньори, лансира компанията "CENTROPOLIS ENTERTAINMENT" след зашеметяващия успех на "Денят на независимостта". Емерих и Девлин са съпредседатели в компанията. "Centropolis Entertainment" е широкомащабна развлекателна организация, която разработва и продуцира най-различни проекти във всякакви области, между които филмови, телевизионни и интерактивни проекти. Компанията има и свой отдел по визуални ефекти - "Centropolis Effects", чиято магия е използвана в няколко проекта, между които и "Годзила".
Първата телевизионна изява под флага на "Centropolis Entertainment" е драматичният сериал "The Visitor" с участието на Джон Корбет, който се излъчва по "Fox Television". Трилърът "The 13th Floor", продуциран от Уте Емерих, Роланд Емерих и Марко Вебер, и режисиран от Джоузеф Ръснак, който се снима в момента, също е проект на компанията.
Copyright © 2024 Dir.bg.