Приключенията на Юда Бeн-Хур - първи поглед

18.03.2016 г.
Приключенията на Юда Бeн-Хур - първи погледВечната кинокласика с нов прочит

Първите кадри от дългоочаквания прочит на Тимур Бекмамбетов - казахстански режисьор, работещ вече 11-та година в Холивуд - на „Бен-Хур“ са вече налице и предизвикаха засилен интерес сред кинофеновете.

Вижте трейлъра с български субтитри (1:32 мин.)
Вижте го и в оригинал (2:25 мин.)

Филмът е по литературната класика на американския адвокат, военен, политик, дипломат и писател Луис Уолъс „Бeн-Хур: Една християнска притча“, публикувана за първи път през 1880 г. Последната киноадаптация на романа е шедьовърът на Уилям Уайлър от 1959, който печели 11 награди „Оскар“ от общо 12 номинации. Близо 60 години по-късно, Paramount Pictures и Metro-Goldwyn-Mayer обещават на зрителите нов и завладяващ прочит на могъщия епос за любов, отмъщение, изкупление и прошка.

Историята проследява приключенията на Юда Бeн-Хур (британския актьор Джак Хюстън) – принц, несправедливо обвинен в измяна от доведения си брат Месала (друг британски актьор - Тоби Кебъл), който е офицер от римската армия. Бeн-Хур е лишен от всичките си титли и разделен от семейството и любимата си (актрисата от ирански произход Назанин Бониади), като е изпратен в робство. След години по море Юда се завръща в родината си, за да търси отмъщение, но намира изкупление.

Филмът се снима отново в Италия – страната, в която е заснета и продукцията от 1959, а продуцентът Шон Даниълс уверява, че ще видим "най-великото надбягване с колесници в историята"!

Режисьорът-визионер Тимур Бекмамбетов ("Ирония на съдбата. Продължението", „Нощна стража“, "Дневна стража", „Неуловим“, "Ейбрахам Линкълн: Ловецът на вампири") споделя:
Първия път, когато Шон Даниълс ми се обади с идеята за нов „Бен-Хур“, си помислих, че това звучи опасно и малко налудничаво, но когато прочетох сценария, изведнъж разбрах, че няма нищо общо с нищо, което бихме очаквали от една поредна адаптация на известния роман, защото това е една страхотна съвременна история.

Пред студиото показах, че искам да направя филм за нас, за наши дни, тъй като и днес имаме същите проблеми. Знаем какво се случва с Римската империя и не искам подобна съдба да сполети и нашия свят... „Бен-Хур“ набляга на това колко по-важно е да простиш, вместо да отмъстиш.


Шон Даниълс потвърждава:
Ние не правим римейк на "Бeн-Хур (1959)". Филмът е вдъхновение за всички нас и е кинокласика, но ние се придържаме в тази версия към романа на Лу Уолъс и темите от оригиналната книга. Разказваме една различна история, в която прошката между двамата главни герои надделява над отмъщението."

Сценарият е на Кийт Кларк и Джон Ридли (белетрист, драматург, носител на Оскар за "12 години в робство"). Освен Даниълс, продуценти са Марк Бърнет, Джони Левин и Дънкан Хендерсън.

Премиерата на „Бен-Хур“ в България е на 26 август 2016 г.
Copyright © 2020 Dir.bg.