Зелена светлина за Тери Гилиъм и неговия "Дон Кихот"

02.04.2016 г.
Зелена светлина за Тери Гилиъм и неговия Дългоотлаганата киноадаптация на романа "Дон Кихот" (1605 / 1615 г.) на испанския писател Сервантес, която бе изоставена през 2000 г. след поредица от несполуки около снимките, най-сетне получи зелена светлина - съобщава Гардиън. 75-годишният американски режисьор Тери Гилиъм ще може отново да снима, след като португалският продуцент Паулу Бранко ("Космополис") осигури финансиране.

Снимките започват през септември т.г.

Бюджетът на "The Man Who Killed Don Quixote" ("Мъжът, който уби Дон Кихот") е фиксиран засега на 16 милиона евро, а в главните роли ще играят два пъти номинираният за "Оскар" британец Джон Хърт ("Среднощен експрес" 1978, "Човекът-слон" 1980) в ролята на Дон Кихот и още един британец - Джак О'Конъл ("Несломен") в ролята на рекламния специалист Тоби Гризони. Във версията отпреди 16 години двете роли бяха съответно за френския актьор Жан Рошфор и за Джони Деп.

Както Гилиъм загатна още през лятото на 2014 г., сюжетът съществено ще се различава от версията за Рошфор/Деп, в която пътуващ през времето рекламен режисьор се среща с Кихот през 17 век. Сега О'Конъл, изглежда, ще играе ролята на съвременен кинорежисьор във възможна връзка с провала на Гилиъм в първия му опит по тази лента. "Ще става дума повече за това, как филмите могат да увредят хората", бяха думите на Гилиъм.

Несполуките около филма бяха отразени в документалния филм от 2002 г. "Изгубени в ла Манча", разкрил поредицата от бедствия, застигнали продукцията - военни изтребители, развалили аудиото при снимките северно от Мадрид през септември 2000 г., наводнение, унищожило оборудване и заснет материал, дискова херния у Рошфор при езда и невъзможност той да се върне за снимки (след две години кастинг за ролята и 7 месеца учене на английски език за изпълнението). Впоследствие са правени опити за възобновяване на проекта с участието на шотландеца Юън Макгрегър, както и с Робърт Дювал в двете главни роли, но без успех.

Пред новия проект отново се появиха спънки, след като 76-годишният Джон Хърт бе диагностициран с рак на панкреаса в ранен стадий, но той успя за четири месеца да победи болестта с химиотерапия и през октомври миналата година отново влезе във форма. Така, със звездата от "Пришълецът" (1979), проектът на Гилиъм живна отново. В предполагаемия сюжет, Тоби снима в Испания и попада на копие от свой студентски филм, преразказващ известната история на Дон Кихот. Тоби заминава за малкото испанско село, където е снимал някога, и е въвлечен в поредица приключения и катастрофи.

Джон Хърт


Сценарият е на Тери Гилиъм и английския автор Тони Гризони ("Страх и омраза в Лас Вегас").
Copyright © 2024 Dir.bg.