е международна копродукция, подкрепена от българската Изпълнит..."/> Кино

Балканският уестърн "Кучета" селектиран за конкурсната програма в Кан

15.04.2016 г.
Балканският уестърн Кучета("Caini" / "Dogs") е международна копродукция, подкрепена от българската Изпълнителна агенция „Национален филмов център” и от Eurimages. Днес стана известно, че тя e включена в официалната конкурсна програма на 69-ото издание на филмовия фестивал в Кан. Продуценти от българска страна са Стефан Командарев и Катя Тричкова от продуцентската компания „Арго филм“.

Пълнометражният игрален филм с българско участие е селектиран в секция „Особен поглед” (Un certain regard). В нея има общо 17 заглавия от цял свят.

Това ще е световната премиера на лентата, дебют за румънския режисьор Богдан Мирика (Bogdan Mirica, на снимката). Филмът е копродукция между Франция, Румъния и България. Режисьорът го определя като балкански уестърн, случващ се в едно провинциално, забравено от Бога село – където законът  не е нищо повече от далечна, абстрактна идея. Това, което наистина има значение, е законът на хората, които живеят там.

Историята на филма се развива в безкрайните, пусти полета на Добруджа близо до границата с Украйна. Филмът е емоционален и нравствен лабиринт, в основата на който лежи най-древният конфликт: човек срещу човек.
“Най-страховитият аспект на насилието за мен не е проявата му, а психологическите подбуди и моралните ценности, които карат хората да извършват престъпления” – споделя режисьорът.



Сюжетът разказва за Роман -  млад мъж от Букурещ, който пристига в отдалечено село близо до украинската граница, решен да продаде обширната, но пуста земя, която е наследил от дядо си. Районният полицай го предупреждава, че дядо му е бил свързан с местната престъпност и че неговите “колеги”, водени от харизматичния и жесток Самир, няма да го оставят да продаде земята, на която те правят своя контрабанден бизнес. Въпреки предупреждението, Роман не се отказва от намерението си. Конфликтът между тях ескалира.



Снимките се проведоха през месеците юли и август 2015 година в Румъния.

“Много се радваме, че „Кучета“ е селектиран в Кан. Скоро ще успеем да го покажем и на българските зрители, защото въпреки че историята на филма се случва в Румъния, тя е напълно актуална и за българската действителност” -  коментираха новината българските продуценти на лентата.
Copyright © 2024 Dir.bg.