Морган Фрийман с наградата "Чаплин"

26.04.2016 г.
Морган Фрийман с наградата Морган Фрийман получи 43-тата поредна награда "Чаплин" от филмовата общност на "Линкълн Сентър" в Ню Йорк.

На церемонията присъстваха още Робърт Де Ниро, Хелън Мирън, Дани Главър.

Наградата е създадена през 1972 година и кръстена на първия си лауреат Чарли Чаплин, който се завръща в Съединените щати именно тогава след дълъг период на отсъствие, за да я получи.

Сред предишните носители на приза личат имената на Робърт Редфорд, Катрин Деньов и Сидни Поатие. Към тях тази година се присъединява 79-годишният Фрийман.

Носителката на "Оскар" Хелън Мирън, която участва с Фрийман в двете части на екшън поредицата "БСП - Бесни Страшни Пенсии" (2010 и 2013 г.), се изказа ласкаво за своя колега и го похвали за това, че не спира да се развива като актьор. "Сигурна съм, че той се чувства така, сякаш продължава да се учи и смятам, че това е магията на хора като Морган. И вероятно това е мотивацията му да продължава да върши толкова много работа."
Робърт Де Ниро пък се пошегува със своя колега с думите: „Морган, искам да имам твоята кариера – ти си президент, ти си Бог, ти си Нелсън Мандела!”, имайки предвид ролите на Фрийман в „Смъртоносно влияние”, „Всемогъщият Еван” и „Несломим”.

Самият Фрийман, който пристигна с внучката си Алексис за церемонията, заяви, че се чувства като огромен късметлия предвид скромния си произход. Когато бе запитан какво го кара да продължава да работи, Фрийман отвърна, че това е преди всичко удоволствието от актьорската игра. "Добър съм в това! Винаги съм успявал да го правя, без да влагам прекалено много усилия."

Морган Фрийман е носител на "Оскар" от 2005 г. за поддържаща мъжка роля в "Момиче за милиони" на Клинт Истууд. Сред най-известните му превъплъщения са тези във филмите "Величие" (1989), "Да возиш Мис Дейзи" (1989, номинация за Оскар) и "Изкуплението Шоушенк" (1994, номинация за Оскар). Фрийман има още две номинации за Оскар - за криминалния трилър "Street Smart" (1987) и за "Несломим" (2009). През август т.г. ще видим актьора по българските кина в историческия епос на Тимур Бекмамбетов „Бен-Хур”.

===

Ден преди наградата "Чаплин", Робърт Де Ниро и плеяда холивудски знаменитости присъства на отбелязването на 40-годишнината на класиката "Шофьор на такси" (1976) на фестивала Трайбека, също в Ню Йорк.
На червения килим един до друг застанаха актьорите от филма Робърт Де Ниро, Джоди Фостър, Сибил Шепърд, Харви Кайтел, режисьорът Мартин Скорсезе, сценаристът Пол Шрейдър и продуцентът Майкъл Филипс.

Шепърд, Скорсезе, Де Ниро, Фостър и Кайтел


След прожекцията имаше беседа с екипа на лентата. На нея актьорите си спомниха забавни моменти от снимките. Де Ниро припомни култовата реплика "На мен ли говориш?" ("You talkin' to me?") с думите, че едва ли някой не я е казвал за тези 40 години. Той обясни, че карал такси десет дни, за да се подготви за ролята си. Джоди Фостър, чието превъплъщение в образа на непълнолетната проститутка Айрис й носи първа номинация за "Оскар", е на 13, когато се снима във филма. Сега тя призна, че се разплакала на първия снимачен ден - притеснявала се, че приятелите й ще се подиграват заради дрехите, с които я обличат.
Copyright © 2024 Dir.bg.