Бъ..."/> Кино

Легендата” с прожекция в Берлин

12.05.2016 г.
“Легендата” с прожекция в БерлинНа 10 май в препълнената зала на Българския културен институт в Берлин при огромен успех премина прожекцията на документалния филм “Легендата”, посветен на 70-годишнината на Нешка Робева.

За пръв път в историята на института хората станаха на крака и около пет минути безспирно аплодираха, по думите на директора Панчо Чернев. Гости на събитието бяха самата Нешка и режисьорът Владимир Щерянов, които около два часа след прожекцията отговаряха на зрителски въпроси. Огромна опашка от хора търпеливо чакаха за автографи и за снимки с легендарната треньорка.

Филмът може да бъде гледан и в България. След премиерата му на София Филм Фест през март, от 6 май вървят прожекции в независимите кина в София, Пловдив и Варна. Зрителите в Пловдив ще имат възможност на 16 май, след прожекцията от 19 часа в “Лъки - дом на киното”, да се срещнат и общуват с Нешка лично, така както направиха зрителите в Берлин.

Нешка Робева е уникално явление в най-новата ни история, а посветеният на нея филм е филм за българския дух, за българските традиции. Показани са двете страни на успеха – резултатът, с признанието на милиони хора по света, и пътят към създаването на шедьоврите както в спорта, така и в изкуството.

Младите почти нищо не знаят за живата легенда и затова лентата е предимно за тях - да видят триумфа на България в не чак толкова далечното минало, а също така красотата на българския фолклор, пресъздадена по един неповторим начин на театрална сцена.

Да се разказва за Нешка винаги е интересно. Първата част на филма е посветена на спорта и най-вече на онези 25 години, когато тя създаде “златните момичета”, когато постигна невиждани висоти в най-женския спорт и донесе толкова много слава на България. Голяма част от тези “златни момичета” участват във филма - разказват весели и тъжни моменти от общата им работа. Има интервюта с Мария Петрова, Илиана Раева, Лили Игнатова, Анелия Раленкова, а също така с другата голяма треньорка в световната художествена гимнастика – Ирина Винер, която не се срамува да си признае, че се е учила от Нешка.

През 2000 година титулованата българка е принудена да прекрати работа в спорта. Получава невероятно изгодни предложения да продължи кариерата си в чужбина, но не ги приема. Остава в България, има нужда да твори, да изрази този невероятен български дух, който все по-рядко се среща. Тогава създава своята театрална трупа “Нешанъл арт”. Това, всъщност, е втората част на филма. Започва нов етап в нейния живот – в една страна, в която парите за култура са сведени до минимум, тя търси и намира финансиране, поставя шоу спектакли, които стават популярни в цяла България. Постановката „Два свята” е играна 26 пъти в препълнената Зала 1 на НДК, с което поставя още един рекорд. Година по-късно той става първият български спектакъл, показан на Бродуей.



Във филма има ценни кадри за създаването на едно уникално сценично произведение, за изграждането "от нулата" на една нова театрална трупа - невероятно преживяване за всички, които са участвали пряко или косвено в него. Има кадри и от първите турнета в Турция, САЩ, Израел... Невероятен успех, радост и сълзи, спектакълът на българския дух – появил се точно “когато му дойде времето”.

Публиката и на Бродуей, и в Израел реагира точно както в България – с емоциите и аплодисментите, отношението към Нешка и “децата”. Много интересни личности споделят вижданията си за изкуството, което Нешка създава, за самата нея като творец и човек. Има интервюта с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, с художника Светлин Русев, с известния руски актьор и режисьор Николай Бурляев.

Животът на Нешка в шоуто, както и на самото шоу, е изключително разнообразен: смеят се, карат се, празнуват заедно… Някои се влюбват, други се женят, напускат и пак се връщат. И нещо много важно – тази трупа винаги е била на самофинансиране: всички средства за заплати, техника, нови постановки и други се осигуряват за сметка на приходите от самите спектакли.

Следват нови постановки, всяка година минимум по една премиера. Постепенно самите “деца” добиват този невероятен дух, който притежава Нешка. Вярват и и продължават с нея към следващия спектакъл. Този филм е именно за духа, за традициите, за националните ни ценности, за красотата и доброто, за вечните противоречия и съмнения, в които живеем. И разбира се - за младите, дори за най-младите, с които Нешка има удивително добър диалог.

Изведнъж се оказва, че са минали 15 години! 15 години Нешка успява да съхрани тази трупа и да радва българската и чужда публика с все нови и нови шедьоври. 15 години не са малко, но 70 са още повече! Става въпрос за това, че съвсем скоро Нешка навършва 70! И тук идват някои логични въпроси: приключва ли шоуто? Има ли тя сили да продължава? Доколкото я познаваме всички – има сили, а дори да няма – ще намери и шоуто ще продължи!

Един вълнуващ, динамичен и запомнящ се филм, зареден с огромна положителна енергия.
Copyright © 2024 Dir.bg.