Седмица на испанското и ибероамериканското кино, 17 филма

13.05.2016 г.
Седмица на испанското и ибероамериканското кино, 17 филмаСофия посреща Седмица на испанското и ибероамериканското кино за 23-та поредна година в кината Люмиер, G8 и Евро Синема и с нова концепция - съвременно кино за широка публика. Под мотото “Повече смях, повече сълзи” между 1 и 9 юни 2016 г. ще бъдат прожектирани 17 филма от 8 държави.

Всички заглавия от самата Испания са заснети през последните две години, с което събитието залага на съвсем новата си концепция (съвременно кино за широка публика). Традиционно, в тази седмица със свои филмови продукции участват още Бразилия, Мексико, Аржентина, Чили, Колумбия, Еквадор и Венесуела. Седмицата ще излъчи отново и филма “Никой не иска нощта”, чиято единствена прожекция в България се състоя преди два дни при много голям зрителски интерес.

Хайме Ермида, консул на Испания в България:
„Седмицата на испанското и ибероамериканско кино в България е събитие с много сериозна история - цели 23 години! Време, за което успяхме да покажем изключителни филми в компанията на истински киномани и любители на испанската и латиноамериканска култура. След това пътуване назад в историята на нашето кино с едни от неговите най-големи образци, решихме да обърнем посоката на фестивала към това, което се случва в ибероамериканската индустрия днес, сега и в този момент. Ето защо тази година ще представим най-новите продукции от Испания, между които и „Труман”, който спечели наградата за най-добър филм на тазгодишните награди „Гоя”.

Освен „Никой не иска нощта” и „Труман”, в рамките на Седмицата зрителите ще могат да видят продължението на хита „Испанска афера” – „Испанска афера 2”, както и „Палми в снега("Palmeras en la nieve", 2015) на режисьора Фернандо Гонсалес Молина (в откриващия си уикенд в Испания филмът постигна бокс офис с близо 300 000 зрители).

Прожекциите на испанските филми ще бъдат платени, макар и с билети на по-ниска цена от 7 лева (регулярен) и 5 лева (за студенти и пенсионери).
Входът за ибероамериканските филми е безплатен!
Copyright © 2024 Dir.bg.