Мама и другите шантавели в семейството" ("Mom and Other Loonies in the Family<..."/> Кино

Два български филма на 38-ия Международен Московски кинофестивал

28.06.2016 г.
Два български филма на 38-ия Международен Московски кинофестивалДрамата "Мама и другите шантавели в семейството" ("Mom and Other Loonies in the Family", 2015 г.) е един от филмите с българско участие, представени на 38-ия кинофестивал в Москва, 23 - 30 юни 2016 г. В копродукцията на Унгария, Германия и България, режисирана и по сценарий на Ибоя Фекете, участва българският продуцент Калин Калинов ("КаБоАл Пикчърс"), а лентата е подкрепена и от Националния филмов център. Тя бе прожектирана вчера в зала 10 на кинотеатър "КАРО 11 Октябрь". Миналата година филмът за четири поколения от едно унгарско семейство видя бял свят и по време на 33-ия фестивал на българския игрален филм "Златна роза" във Варна.

Вчера и днес в същото кино, зали 1 и 11, са прожекциите на драмата "Пеещите обувки" ("The Singing Shoes", 2016) на режисьора и сценарист Радослав Спасов. В синопсиса на филма се казва: "След падането на берлинската стена и откриването на секретните архиви, възрастният композитор Едуард Казасян разбира, че горещо обичаната от него жена, знаменитата певица Леа Иванова, е била доносник на държавна сигурност. Съпоставяйки документите със собствените си спомени, Едуард се мъчи да открие своето място в нейния живот".

В ролите на Леа в различна възраст са Рая Пеева, Ернестина Шинова, панагюрката от тв шоуто "X Factor" Донна Бангьозова и детето Киара Столарски, а в ролята на Едуард - Юлиян Петров, Борислав Чучков и детето Александър Иванов. С епизодични роли са още Кръстю Лафазанов, Стефан Вълдобрев и Любов Любчева, музиката е на Виктор Чучков, оператор е Веселин Христов, продуценти са Гергана Станкова и Радослав Спасов. Лентата е на "Menclips" и "Dream Team Films" и участва в основния конкурс на фестивала.

Вчера се проведе и пресконференцията на "Пеещите обувки", представен от Радослав Спасов и актрисата Рая Пеева. "Филмът ми започва със сълзи", каза Спасов. Идеята за него идва, когато е срещнал Еди Казасян (1930 - 2004 г.) - току-що разбрал, че спецслужбите са накарали Леа Иванова да се омъжи за него. "Тогава седнахме на пейката и дълго мълчахме. В този момент ми хрумна, че от тази история би се получил отличен филм". След смъртта на джазмена, Спасов получава документи със спомените на Казасян, залегнали в основата на филма.

Процесът на снимането е дълъг и е прекъсван от различни събития около режисьора - така например, той е катастрофирал, когато е търсел локация за снимките. Загинал е член на операторския екип, а самият Спасов е бил на границата на смъртта. След това развива депресия, но довършва филма по настояване на колегите си.

За личността на известната певица режисьорът е направил и документален филм, в който е влязло интервю с нейния първи любим мъж. Сега Радослав Спасов живее в САЩ, към 85-ата си година е написал 25 книги за джаза и работи като диригент на църковен оркестър.

* * * * * * *

Интересно е да се отбележи, че в журито на основния конкурс на фестивала (на снимката) е Ивайло Христов, който на миналогодишното му издание спечели голямата награда с "Каръци". Освен Христов, другите членове на журито са Улрике Отингер (Германия), Рандхир Капур (Индия), Виктория Исакова (Русия) и Рашид Нугманов (Казахстан).

Кадър от "Мама и другите шантавели в семейството":


Кадър от "Пеещите обувки":

Copyright © 2024 Dir.bg.