"Безбог" спечели спечели голямата награда в Локарно

14.08.2016 г.
Вчера бяха раздадени наградите на 69-ия филмов фестивал в Локарно; дебютният филм на живеещата във Великобритания Ралица Петрова "Безбог" (България-Дания-Франция) спечели „Златен леопард” и още три награди!

За първи път български филм печели голямата награда на този престижен филмов форум в курортния швейцарски град. Филмът, продуциран от „Клас Филм”, Snowglobe, Alcatraz Films и Film Factory получи и приза за най-добра женска роля на Ирена Иванова; наградата на Екуменическото жури също бе присъдена на „Безбог”, както и призът на независимата критика „Boccalino d’Oro” за най добър режисьор.

Три от творбите в основния конкурс на Локарно са проекти, представяни на "Sofia Meetings" при София Филм Фест: освен "Безбог", това са най-новата творба на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Слава”, както и най-новият филм на Раду Жуде „Scarred Hearts”. Именно на Раду Жуде беше присъдена Специалната награда на журито в конкурсната програма. Неговият филм бе награден и с наградата „Дон Кихот” на Международната федерация на филмовите общности. Същото жури присъди и специална награда (Special Mention) на българския филм „Слава”.

Международният конкурс на фестивала представи 17 филма, прожектирани премиерно в Локарно.

"Безбог" е сниман във Враца и разказва за медицинска сестра, която продава личните карти на свои пациенти с деменция на черния пазар. През 2013 г., още като проект, филмът получи награда от фестивала в Сараево.

Междувременно фестивалът предложи онлайн достъп до своята програма чрез партньорската платформа "Festival Scope". Филмите ще бъдат достъпни за киноманите от цял свят до 21 август. За всеки от тях са на разположение по 400 билета са свободно гледане онлайн, като достъпът става  през www.festivalscope.com/locarno или на iPad (през "Festival Scope Player").
Copyright © 2024 Dir.bg.