Журито на “Златна роза” 2016

25.08.2016 г.
Журито на “Златна роза” 2016Националният филмов център оповести днес състава на журито, което ще оценява филмите на “Златна
роза” 2016 (Варна, 19 - 25 септември).

Тази година и пълнометражните, и късометражните продукции, представени в конкурсната програма на 34-ото издание на фестивала, ще бъдат оценявани от едно жури. Петчленният състав на журито включва изявени професионалисти от областта на киното, а негов председател е Камен Калев.

КАМЕН КАЛЕВ е режисьор, продуцент и сценарист. Дебютният му филм “Източни пиеси” (2009) е селектиран в Кан, носи му много награди и е оценен от публика и критика като честен, красив и рядко правдив филм. Вторият му филм “Островът” (2011), който също е селектиран в Кан, поражда противоречиви отзиви и утвърждава Камен Калев като смел творец, който надскача собствените си граници. Третият му игрален филм “С лице надолу” (2015) му носи наградата за режисура от миналогодишното издание на фестивала “Златна роза” наред с много други.


ПЕТЪР ДУНДАКОВ е композитор. Понастоящем работи в областта на съвременната класическа и джаз музика. Участник е в международни проекти в Холандия, Литва, Испания и Австрия. Автор е на музиката към редица филми, между които “Коридор 8”, “Ана Блуме”, “Баща”, “Любов и инженерство”,  “Мечта по Запада” и др., селектирани и получили признание на престижни фестивали като Берлин, Ротердам, Трайбека-Ню Йорк, Лайпциг, Карлови Вари.


БОРИСЛАВ КОЛЕВ присъства в българското кино като журналист, критик, сценарист и режисьор. Автор е на книгата „Горчиво кино“. Режисьор е на филмите „Стоичков“, „Салто мортале“, „Коледа“, „Окото на Минотавъра“.


Дамата в журито е ТЕОДОРА ДУХОВНИКОВА. Тя завършва НАТФИЗ през 2002 г. в класа на проф. Снежина Танковска и Андрей Баташов. Играе на сцените на театър „София“, театър „Сълза и смях“, театър „199“. От 2005 г. е част от трупата на Народния театър „Иван Вазов“. Снима в телевизионни филми за BBC и RAI 1, в редица чуждестранни и български филми и сериали като „Под прикритие“, „Прогноза“, „Събирач на трупове“ и др. Поредната й роля е във филма „Вездесъщият“ на Илиан Джевелеков.


СТЕФАН ИВАНОВ е оператор, познат и търсен в цял свят. В над 25-годишната си кариера е работил по игрални, телевизионни, документални филми и реклами. Завършва НАТФИЗ през 1982 година. Сред филмите, които е заснел като оператор, са игралните “Бягащи кучета“, “Любовното лято на един льохман“, “Приятелите на Емилия“ на Людмил Тодоров, “Нещо във въздуха“ на Петър Попзлатев, “Генеалогия на едно престъпление“ на Раул Руис (“Сребърна мечка” в Берлин 1997), “Версенжеторикс“ на Жак Дорфман, “Досието Петров” на Георги Балабанов. От средата на 90-те години живее в Канада, но запазва близката си връзка с България и все още редовно работи тук.


* * * * * * *

Преди десетина дни стана ясно, че 12 пълнометражни и 6 късометражни филма, осъществени с държавна подкрепа чрез Националния филмов център, ще представи конкурсната програма на 34-ия Фестивал на българския игрален филм “Златна роза”.

Сред пълнометражните заглавия ще видим “Слава” – втория филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, чийто дебют “Урок” спечели множество награди и бе високо оценен от критиката като най-успешният нов български проект. Филмът бе и в официалната селекция на международния филмов фестивал в Локарно.

Голямата награда в Локарно, както и наградата за най-добра женска роля, спечели другият български филм, селектиран в конкурса – “Безбог” ("Godless"), пълнометражният дебют на Ралица Петрова. За първи път български филм получава престижното отличие “Златен леопард”. Премиерата на “Безбог” за България ще се състои на фестивала “Златна роза”.

Кадър от "Безбог":


Маймуна” е новият пълнометражен проект на Димитър Коцев-Шошо след познатия на зрителите “Лора от сутрин до вечер”. Филмът спечели наградата на публиката на София Филм Фест.

“18” е вторият филм на Атанас Христосков след “№1”, който взе голямата награда на 30-ото издание на “Златна роза”.

Дебютният филм на Григор Лефтеров “Христо” разказва за бездомно момче, което прави всичко възможно да получи нормален живот.

Пеещите обувки” е дългоочакваният филм на Радослав Спасов за живота на певицата Леа Иванова. Филмът вече получи наградата на журито "Сребърен Георги" на Московския кинофестивал.

Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” е новият филм на режисьорката на “Писмо до Америка” Иглика Трифонова. Копродукцията е заснета в три държави - Босна и Херцеговина, Холандия и Швеция, а ядрото на екипа е българско – оператор е Рали Ралчев, музиката е на Теодосий Спасов, а в една от ролите ще видим Ованес Торосян.

Конкурсната програма ще представи още и “Спомен за страха” на Иван Павлов с Ивайло Христов в главната роля.

Станимир Гъмов, Китодар Тодоров, Анета Сотирова и още много звезди ще видим в комедията “Летовници” на Ивайло Пенчев.

„Silent movie" е заглавието на новия филм на Андрей Чертов, посветен на виртуозния джаз композитор и пианист Милчо Левиев. Филмът е опит за екранен джем сешън - музикален разказ на един джаз пианист, който ни връща към спомени за сбъднати и несбъднати мечти, за изгубени илюзии, за споделеното с приятели...

В конкурсната програма на фестивала ще се състезават и две копродукции – “Лабиринти на любовта” (Русия, България) на режисьора Владимир Щерянов и холандското предложение за Оскар за чуждоезичен филм 2016 “Райската стая” (Холандия, Швеция, България) с Анжела Недялкова в главната роля.

Късометражните филми, осъществени с държавна подкрепа и които ще бъдат представени  на “Златна роза”, са дебютите “Бръмбазък” на Милен Ангелов, “Куче” на Владимир Петев и “Дрехи” на Веселин Бойдев. Ще видим и “На червено” на Тома Вашаров, “Вълча сюита” на Стефан Тенев и “Преди да заспя” на Николай Тодоров.
Copyright © 2024 Dir.bg.