България представена във Венеция с "Белгийският крал"

29.08.2016 г.
България представена във Венеция с С „Белгийският крал” България се завръща в основните програми на най-стария кинофестивал в света – Венеция, чието 73-о издание ще се състои от 31 август до 10 септември т.г. Последното участие на страната ни в основен конкурс бе през далечната 1990, когато „Единственият свидетел” на Михаил Пандурски не само бе в конкурса, но спечели и две награди. През последните няколко години българското кино имаше своето успешно представяне във Венеция с „Отчуждение” на Милко Лазаров (две награди в програмата „Венециански дни”) и „Банат” на Адриано Валерио (участие в „Седмица на критиката”).

Копродукцията на Белгия, Холандия и България „Белгийският крал” (King of the Belgians) участва във втората основна конкурсна програма на фестивала – „Orizzonti”. „Хоризонти” е венецианският еквивалент на „Особен поглед” в Кан или „Панорама” в Берлин. В конкурса участват 20 пълнометражни и 16 късометражни филма.

Председател на международното жури е френският режисьор Робер Гедигян ("Изповедите на Митеран" 2005, „Снеговете на Килиманджаро”, 2011).

Белгийският крал” е четвъртият игрален филм на Джесика Удуърт и Петер Бросенс. Венеция следи внимателно тяхното творчество, защото за трети път включват филмите им в програмите си след „Хадак” (2006, наградата „Златен лъв на бъдещето”) и „Петият сезон” (2012, международен конкурс, наградите „Young Cinema Award” и „Green Drop Award”). „Алтиплано” (2009) пък участва в „Седмица на критиката” в Кан.
Филмът е провокиран от статия във в. „Таймс”, която описва премеждията на естонския президент, който след изригването на исландския вулкан Ейяфятлайокутъл пътува с кола от Истанбул до Талин през Балканите. Подобна във филма е и съдбата на белгийския крал Николас III, който поради слънчева буря трябва да стигне по суша от Истанбул до разпадащата се белгийска федерация, преминавайки инкогнито с антуража си балканските държави. Това пътуване ще го срещне със странни и цветисти персонажи, ще му помогне да намери себе си и види света с очите на обикновен човек.

Снимките са осъществени почти изцяло в България. Нина Николина изпълнява ролята на българска народна певица, която спечелва сърцето на краля, а Валентин Ганев е зам.-шефът на турските тайни служби, натоварен с мисията да върне краля в Истанбул. Художник на филма е Сабина Христова, художник по костюмите – Ека Бичинашвили, гримът е дело на Петя Симеонова, а изпълнителни продуценти са Светла Цоцоркова и Надежда Косева („Фронт филм”).

Нина Николина

„За мен това е първото ми участие в киното" - споделя Нина Николина. - "Беше много интересно, много вълнуващо, голямо предизвикателство, въпреки че улеснението беше, че трябваше да играя себе си – обичам да обличам народна носия и във филма съм с народна носия, а и пея. Режисьорите Петер Бросенс и Джесика Удуърт са страхотни професионалисти. Не съм срещала човек като Джесика, който да е на толкова високо ниво в работата си, но в същото време да те предразполага да се чувстваш толкова близък.”

Продуценти от българска страна са Мира Сталева и Стефан Китанов.
„Участието на България в копродукции е шанс страната ни да бъде представена на най-високо ниво на международните кинофоруми" - споделя Стефан Китанов. - "„Белгийският крал” е потвърждение на това - България е във Венеция. Тази година бяхме представени и в Кан чрез копродукцията с Румъния „Кучета” на Богдан Мирика, а миналата година – в Берлин, с румънските „Аферим!” на Раду Жуде и „Защо аз??” на Тудор Джурджу, както и с испанския „Никой не иска нощта” на Исабел Койшет, който откри фестивала. Надявам се в най-скоро време български филм да участва в основните конкурсни програми на тези три световни фестивали.”

Валентин Ганев


Белгийският крал” е продукция на Bo Films (Белгия – Фландрия) в копродукция с Entre Chien et Loup (Белгия – Валония), Topkapi Films (Холандия) и Арт Фест (България). Филмът е финансиран с подкрепата на Flanders Audiovisual Fund / Film Fund (VAF) of Flemish Cultural Affairs Minister Sven Gatz, Flanders Image, Netherlands Film Fund, Netherlands Film Production Incentive, Eurimages, ИА „Национален филмов център” - България, Centre du Cinema et de l’Audiovisuel de la Federation Wallonie-Bruxelles, Screen Flanders, Belgian Federal Government Tax Shelter, Casa Kafka Pictures, Casa Kafka Pictures Movie Tax Shelter empowered by Belfius и Програма МЕДИА на Европейския съюз.
Copyright © 2024 Dir.bg.