Почина Джийн Уайлдър

30.08.2016 г.
Почина Джийн УайлдърАмериканският актьор Джийн Уайлдър - звезда от кинокласики като "Уили Уонка и шоколадовата фабрика" и "Младият Франкенщайн", почина на 83-годишна възраст. Семейството на Уайлдър заяви, че той е починал вчера в дома си в Стамфорд, щата Кънектикът, от усложнения от болестта на Алцхаймер.

Уайлдър започва актьорската си кариера на театралната сцена през 1961 г., а в киното се прочува най-напред с ролята си в комедията "Продуцентите" през 1967 г. Впоследствие участва в още хитови филми като "Пламтящи седла" и "Младият Франкенщайн". Превъплъщението му в образа на Уили Уонка във фентъзи мюзикъла "Уили Уонка и шоколадовата фабрика" (Willy Wonka & the Chocolate Factory, 1971) помага на филма да се превърне в култова класика. По-младите зрители го помнят от комедията "Един не чул, друг не видял" (1989), в който главните герои са слепец (Ричард Прайър) и глухоням (Джийн Уайлдър).

Уайлдър е режисьор и сценарист на няколко от филмите си. Считан е за един от най-влиятелните комедийни актьори от втората половина на 20 век, има награди "Хюго" и "Еми", номиниран е за "Оскар" и "Златен глобус". Пише мемоарите си през 2005 г., следват сборник с разкази и няколко романа.
Copyright © 2024 Dir.bg.