Киномания 2016 ще се състои от 17 ноември до 1 дек..."/> Кино

"Киномания" на НДК за 30 път - от 17 ноември 2016

10.09.2016 г.
Киномания 2016 ще се състои от 17 ноември до 1 декември, като ще отбележи своя 30-годишен юбилей с изключителна селекция от филми и много изненади за вярната си публика. В афиша са включени премиерно едни от най-силните и стойностни филми от световното кино, излезли през последните две години, които не са показвани в България.

По традиция, всяка година се представят наградените ленти от престижни международни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и други.
Организатор е НДК, а събитието е част от културния календар на Столична община.

Десет дни преди старта - още на 7 ноември, понеделник и до 16 ноември - любителите на киното ще могат да гледат ретроспектива на двама легендарни режисьори: Андрей Тарковски и Бернардо Бертолучи. Зрителите на кинопанорамата ще имат привилегията да видят филми-религия, с които са израснали няколко поколения.

Големият филмов законодател, оставил завинаги следа в световното кино – Бернардо Бертолучи, ще бъде представен с някои от най-запомнящите му се филми, сред които скандалният за времето си шедьовър „Последно танго в Париж” (с участието на Марлон Брандо), „Двадесети век”, Последният император” (9 награди „Оскар”, включително за най-добър филм), „Чай в пустинята” ("Il tè nel deserto" / "The Sheltering Sky", 1990), „Открадната красота” ("Io ballo da sola" / "Stealing Beauty", 1996). Зрителите на фестивала ще могат да видят и „Обсадени” ("L'assedio" / "Besieged", 1998), който ще бъде показан за първи път в България, както и провокативния „Мечтатели”.

Бертолучи насочва камерата към самите нас, към собствената ни идентичност и търсене на вътрешното „аз”, към първичните страсти и великите стремежи, скрити дълбоко в съзнанието ни. Тази година италианската легенда навърши 76 години, а това е още един повод организаторите да му отдадат заслуженото внимание.

В НДК ще се прожектират всички седем филма на великия Андрей Тарковски (30 години от смъртта му): „Иваново детство” (1962), „Андрей Рубльов”, „Соларис” (1972), „Огледало”, „Сталкер”, „Носталгия” (1983) и „Жертвоприношение”. Първите пет ще бъдат показани на реставрирани от „Мосфилм” дигитални копия. В началото на 80-те Тарковски напуска СССР и последните си два филма – „Носталгия” и „Жертвоприношение” - снима в изгнание, съответно в Италия и Швеция.

Дори за първи път да се докосвате до творчеството на Тарковски, със сигурност трябва да видите поне някои от филмите му. Дълбоко лични, изключително кинематографични и много близки до живота. Такива са произведенията на големия майстор, който умее да превръща киното в поезия. Самият Тарковски казва, че ако правиш кино, то трябва да му отдадеш живота си – то ти принадлежи и ти принадлежиш на него. А шведският майстор Ингмар Бергман споделя: "Тарковски за мен е най-големият световен режисьор, той измисли нов киноезик, улавя живота като отражение, живота като мечта”.
Copyright © 2024 Dir.bg.