Седмица на бразилското кино в София

21.09.2016 г.
Седмица на бразилското кино в СофияОт 19 до 25 септември 2016 г. седмицата на бразилското кино в София кани зрителите на пътешествие в най-голямата страна в Южна Америка - необятна и с толкова много лица, колкото многобройните й щати. Филмите, които ще бъдат показани в кината "Еurocinema" и "G8 Cinema", са с вход "свободен". Специално за форума у нас пристигна и бразилският режисьор Карим Айнуз. На екран ще се покажат 9 пълни и селекция от 7 къси кинопътешествия до щата Сеара в Бразилия.

Събитието представя страната през погледа на нейните режисьори, събрали в 9 филма различните истории - от колонизацията до военните преврати и от живота сред дивата природа до бохемските квартали в Рио де Жанейро. Ще бъдат прожектирани първите два филма на Карим Айнуз - "Небето на Суели" и "Госпожа Сатан". "И двете заглавия са своеобразен портрет на героите - единият живее в Рио де Жанейро през 30-те, а другата - в североизточната част на страната. И двата персонажа имат в себе си по нещо, което показва националните черти. Затова си мисля, че ще бъдат много интересни на българската публика."

Ето и заглавията:

1958 – годината, в която светът откри Бразилия
Документален поглед върху първата спечелена световна купа по футбол, сглобен от архивни кадри, интервюта и истории от терена, треньорското ложе и журналистите зад микрофона.

Демокрацията в черно бяло
Този документален филм ни пренася в 1982, когато военната диктатура в Бразилия навършва 18 години. Въпреки насилието и цензурата, музиката и спортът не спират да променят хода на историята.

Нашият дом
Nosso lar на португалски означава именно това, но тук смисълът е по-метафоричен – "нашият дом" е място след смъртта, за което лекарят Андре Луис разказва през "жива връзка" с медиума Чико Ксавиер.

Госпожа Сатан
Или второто име на легендарния чернокож травестит Жоао Франциско дос Сантос. Гледаме през ключалката към бохемското му ежедневие в квартала Лапа в Рио де Жанейро, достатъчно за сюжет на филм с 21 награди.

Лунарио Перпетуо
Разнообразен спектакъл, който търси връзка между фестивалното и строгото, драматичното и лиричното, повърхностното и религиозното чрез общия език на музиката.

Небето на Суели
Младата майка Хермила очаква завръщането на съпруга си в малък град. Той обаче така и не идва, принуждавайки я да заложи тялото си срещу еднопосочен билет за бягство.

Сири-Ара
В компанията на тайнствен индиански вожд, Сиоран броди из пустинята в търсене на своя произход. Съдбата му обаче се пресича с тази на местни племена, за да разкаже с алегории цялата история на бразилската колонизация.

Шико Шавиер
Медиумът, доживял 92, събира в био­графията си филан­тропска дейност, 400 психографски книги и много противоречия. Феномен или измамник е този човек? Запознаваме се с него през очите на режисьора Даниел Фильо.

Майка и дъщеря
Фатима решава да посети майка си след дълги години раздяла, за да погребе детето си според всички ритуали. Оказва се обаче, че в изоставения някога дом още витаят сенките на миналото, които не оставят път на бъдещето.
Copyright © 2024 Dir.bg.