Почина Анджей Вайда

10.10.2016 г.
Почина Анджей ВайдаНа 90 години рано тази сутрин ни напусна знаменитият полски режисьор Анджей Вайда. Информацията е на Асоциацията на полските филмови дейци.

Носителят на почетен Оскар (2000 г.) за пет десетилетия на изключително режисьорско майсторство има над 40 пълнометражни филми. Много от тях - като "Канал" (1957 г.), "Човекът от мрамор" (1977), "Човекът от желязо" (1981), "Катин" (2007) - са вдъхновени от бурните събития в Полша по време на войната и комунистическата й история.

Наскоро Вайда бе приет в болница и по непотвърдена информация на BBC е починал от белодробна недостатъчност.

Последният му филм - биографичният "Powidoki" ("Остатъчни образи", "Afterimage") разказва историята на авангардния художник Владислав Стржемински, репресиран по време на следвоенното сталинистко управление на страната си. Според режисьора, лентата му е "предупреждение срещу държавната намеса в изкуството". Наскоро именно този филм бе подбран за официално предложение на Полша за най-добър чуждоезичен филм на Оскар 2017.

4 от досегашните работи на Вайда са номинирани в тази категория. "Човекът от желязо" спечели и Златна палма на кинофестивала в Кан през 1981 г.

Анджей Вайда получава "Оскар" от Джейн Фонда, 26 март 2000 г. (видео)


Според Вайда, "Бог е дал на режисьора две очи - едно да гледа в камерата и друго, за да бъде нащрек за всичко, което се случва около него".

Роден в североизточния полски град Сувалки, Анджей Вайда е син на офицер - жертва от Кaтинското клане през 1940 г. Той опитва да тръгне по пътя на баща си, но не влиза във военната академия. Присъединява се към полската съпротива по време на Втората световна война. По-късно се обучава за художник, докато не бива приет във филмовото училище в Лодз. През 1955 г. прави филмовия си дебют с военната драма "Поколение" - за германската окупация на Варшава. Следват филмите "Канал" и "Пепел и диамант" (1958), с което се образува трилогия за следвоенна Полша и за последствията от войната върху младите. Филм за Катин той успява да направи едва след падането на комунизма през 1989 г. "Никога не съм мислел, че ще доживея да видя Полша свободна", казва Вайда през 2007 г. в интервю за Associated Press. "Мислех, че ще умра в тази система. Бе така изненадващо и толкова изключително, че доживях да видя свобода".

След първите свободни избори в Полша през 1990 година, Вайда е сенатор в горната камара на парламента в продължение на две години.
Copyright © 2024 Dir.bg.