“Монти Пайтън” ще ви разсипят от смях

“Монти Пайтън” ще ви разсипят от смяхПрез 1975 г. кинозрителите получиха уникалния шанс да видят царете на телевизионния скеч на големия екран. Благодарение изобретяването на VHS и DVD-плеърите, днес “Монти Пайтън” ще ви дойдат направо у дома, за да споделят с вас бурната си заразителна веселба и своите откачени приключения.
Великолепната британска шесторка, горещ поддържник на традицията на невъзпитания, приказлив, абсурден, възторжен, изобретателен хумор, ни представя първия си пълнометражен филм “Монти Пайтън и Свещения Граал”. Търсенето на Граала, ги е изкушило да създадат една забавна конструкция от взривоопасни скечове, подчинена на настойчивата пародийя, която от край време ги е вдъхновявала. С този филм Тери Гилиам (и Тери Джоунс) преминава зад камерата и поставя началото на режисьорската си кариера, също толкова фантастично, карнавално шеметна, колкото и биографията на “Монти Пайтън”. Облягайки се на аниматорското си минало, той се впуска с удоволствие в дебрите на Средновековието. И ето ни, потопени в свят, където обсадените се защитават, бомбардирайки обсадителите си с домашни животни; обсадителите пък забравят да влязат в Троянския си заек. Рицарите икономисват кон, а чаткането на копитата му се възпроизвежда с черупки от кокосови орехи, умело движени от пажовете. Един пазач иска в продължение на 15 минути обяснения, които ще му позволят да изпълни дадена заповед, докато друг развива тезата за физическата способност на африканската лястовица да пренесе във Великобритания кокосовия орех. А какво чудно има в това, че специфичното теглото на една жена, сравнено с това на дървения материал от кладата, може да оправдае обвинение в магьосничество, или че свещена реликва от Антиохия е хвърлена в борбата срещу кръвожадния заек, който препречва достъпа към Граала.
“Монти Пайтън и Свещеният Граал” е превъзходно забавление, от типа все по рядко срещаш се на големия екран. Филмът е интелигентен и хаплив, създаден с неповторим стил.
Copyright © 2024 Dir.bg.