Турският бокс офис: 57% дял на турски филми, 434 киносалона

19.10.2016 г.
Турският бокс офис: 57% дял на турски филми, 434 киносалонаСпоред публикуван днес от Варайъти анализ на независимата турска компания за пазарни проучвания "Antrakt", наблюдава се ръст на бокс офиса в Турция през последното десетилетие. Наскоро страната отбеляза 100 години турско кино, но през тази година се сблъска с политическа и икономическа нестабилност, както и с тероризъм. Това може да задържи посещенията на кино до около 40 милиона.

Денис Явуз от маркетинговата агенция прогнозира 9% спад на продажбите на билети в сравнение с миналата 2015 година., когато са продадени 60.5 милиона билети (малко под рекорда от 2014 г.). Анализаторът счита това за нормално при сегашния производствен капацитет на местните продуценти и достигнатия капацитет на киносалоните. Абсолютното дъно на прогнозата са споменатите 40 милиона.

Силен източник на оптимизъм е търсенето на турски филми от местната аудитория. Две продукции бяха на върха в класациите миналата година - комедията "Необикновено обрязване" ("Düğün Dernek 2: Sünnet" от декември 2015) и романтичният "Чудото" ("Mucize" от януари 2015). Страната може да се похвали с най-високия дял на домашната продукция в Европа - 57% от бокс офиса. Тази тенденция продължава и през 2016 г., като турски са 6 от 10 най-продавани заглавия досега.

Вътрешният производствен бум се описва с две числа: 40 филма годишно преди десетилетие - рекордни 138 турски филма през 2015 г. Това се дължи и на правителствената подкрепа за местните продуценти, стартирала през 2004 г. - някои от тях получават 50% от бюджета си от държавата. В допълнение, самата турска икономика се развиваше бурно.

Собствениците на киносалони също са в период на растеж. Моловете никнат като гъби в Турция и киновериги като "Cinemaximum" (над половината от турския бокс офис) се възползват. Собственик на екзибитора е "Mars Entertainment Group" (част от южнокорейската "CJ-CGV") и по-рано през годината нейният изпълнителен директор Музафер Йълдъръм заяви, че турският пазар на групата се развива най-бързо след Русия и Китай.

Само през тази година в Турция отвориха врати нови 30 киносалона. От общо 434, 171 от тях са построени през последните три-четири години. "Mars" инвестира силно в провинцията, като покрива населението в източната и югоизточната част на страната. Възможно е обаче да се получи и ефект на пренасищане, с оглед на икономическото забавяне и войната в съседна Сирия - отбелязва анализаторът. Въпреки политическия хаос, при бокс офиса все пак не се е получил сериозен стрес и хората продължават да ходят на кино.  Средната степен на запълване на 1 киносалон годишно е 12-13%, което е сериозен ресурс за бъдещ растеж.

Денис Явуз препоръчва повече качествени и комерсиално жизнени филми, за сметка на преобладаващите сега в бокс офиса "лафъри" (непретенциозни комедии). Според него, необходимо е страната да възстанови реномето си на арт кино, с което е известна по света. "Кино секторът в Турция се нуждае от мир, това е основното" - заключава той.

(на снимката горе: прожекция по време на 53-ия международен кинофестивал в Анталия, 16 - 23 октомври 2016 г.)
Copyright © 2024 Dir.bg.