Ларс фон Триер с две имена за проекта си "Къщата на Джак"

03.11.2016 г.
Ларс фон Триер с две имена за проекта си Вчера "Дедлайн" съобщи голямата новина, че датският режисьор Ларс фон Триер е намерил първите две актьорски звезди за своя трилър-проект "The House That Jack Built" ("Къщата на Джак") - това са 52-годишният Мат Дилън, номиниран за Оскар за "Сблъсъци" (2004) и 75-годишният швейцарец Бруно Ганц ("Крахът на Третия райх", носител на Европейската награда за цялостно творчество).

През септември 2014 г. Триер бе обявил във Венеция, че става въпрос за телевизионен минисериал от 8 части, но през февруари тази година съобщи във Фейсбук, с навлечена импровизирана нинджа-кърпа, че е решил да прави игрален кинофилм, който ще излезе на екран през 2018 г.

Мат Дилън ще бъде в ролята на Джак (познат още като "Изкормвача" от Лондон през 1888 г.), а Ганц ще се превъплъти в мистериозен образ на име Върдж ("предел"), въвличащ Джак в постоянни разговори и изповеди за неговите мисли и действия. Действието обаче ще се развива не в Англия, а в САЩ и не през 19 век, а през 1970-те години и то за период от 12 години.

Бруно Ганц:



Локациите за снимки не са в логичната Америка, а в Европа - в Копенхаген (Дания) и в Тролхетан (Швеция). Както е известно, 60-годишният Ларс фон Триер никога не е посещавал САЩ и очевидно няма такова намерение и в бъдеще, тъй като страда от остра форма на фобия от летене.

Продукцията е в ръцете на неговата компания "Zentropa Entertainments" в коопериране с шведската "Film Väst", както и продуценти от Франция ("Slot Machine"), Германия ("Film- und Medienstiftung NRW") и много други партньори - медийната програма на ЕС, Eurimages, DR, Nordisk Film Distribution, Concorde, Potemkine, Les Films du Losange, SVT. Разпространението на англоезичния британски пазар е в ръцете на "Curzon Artificial Eye", а международните продажби ще се извършват от датско-шведската "TrustNordisk".

Фон Триер: "Голямо удоволствие е, че успяхме да привлечем в главните роли Мат Дилън и Бруно Ганц. Двамата джентълмени са крайъгълен камък в моята разработка. Освен че си пасват по епохален начин, те са отлични актьори и се вписват органично в моята "кинематична вселена". С гордост очаквам да работя с тях".

Сюжетът - по сценарий също на Триер - представя историята в 5 сегмента от гледната точка на високоинтелигентния Джак. Героят определя всяко свое убийство като самостоятелно произведение на изкуството. Със затягането на полицейския обръч около него, той отива на все по-голям и по-голям риск, за да постигне "върховното си произведение".

Киносредите очакват още 4 женски роли да бъдат обявени в скоро време и те да бъдат на бележити актриси.

За Мат Дилън, проектът добавя пореден слой към неговия злодейски имидж - той проби с криминалната драма "Аутсайдерите" (1983), но и с филми като криминалния "Аптечен каубой" (1989), романтичната комедия "Ах, тази Мери" (1998) или споменатия "Сблъсъци" с номинация за Оскар за поддържаща роля.

Бруно Ганц е звезда на немскоезичното кино и телевизия. Пробивът му е с германската драма "Летни гости" от 1976 г., следва работа с режисьори като Вернер Херцог, Вим Вендерс и Франсис Форд Копола. Най-известните му роли са в "Криле на желанието" (1987) на Вендерс, в италиано-швейцарската романтична комедия "Хляб и лалета" (2000) и, разбира се, образът на Адолф Хитлер в споменатата биографична историческа драма "Крахът на Третия райх".

Филмът през 2018 г. ще отбележи 5 години творческа пауза за Триер, след като последният му режисьорски и сценарен проект "Нимфоманка" излезе на екран през 2013 г. Както Триер споделя в редица свои интервюта, той страда често от депресия, както и от множество страхове и фобии.
Copyright © 2024 Dir.bg.