Премиера на "Прошка" в Дом на киното

05.11.2016 г.
Премиера на Новият документален филм "Прошка" за съдбата на едно репресирано семейство  е нискобюджетен, финансиран със собствени средства.
Разказът се води от родителите на авторката на 30-минутната лента Ваня Жекова, които разказват за трудностите, през които преминават през 1960-те години - смъртна присъда за бащата Жеко Стоянов, трудно оцеляване за майката и дъщерята, преследване до идването на 10 ноември 1989 г.

Когато Жекова през 2012 г. става член на Комисията по досиетата, натъква се на името на баща си в списъците на Държавна сигурност. Предстои гласуване за огласяването му като информатор. Има ли решение тази дилема и какво е то?

Това предстои да видим премиерно на 10 ноември 2016 г. от 18:30 ч. в Дома на киното в София. Режисьор на „Прошка” е Ваня Жекова, а сценаристи – Ваня Жекова и Стефан Чернев. След прожекцията е предвидена среща с авторите на филма.

Завършеният проект "Forgiveness" спечели наградата за най-добър късометражен документален филм от "Los Angeles Cinema Festival of Hollywood" - пролетно издание 2016, където бе и първата му фестивална прожекция. Последва изява в "Around Film Festival" (ARFF Berlin) с отличието "Globe Award".

Ваня Жекова е писател, сценарист и режисьор. Автор е на документалния филм „Горяните (Бунтът в Сливенско)” 1998 г., сценарист и продуцент е на „Катарзис”, 2000 г. През 2012 г. издателство „Сиела” публикува книгата й „Откровено за Айфеловата кула”. В момента е член на Комисията по досиетата.
Стефан Чернев е режисьор и монтажист на игрални, късометражни и документални филми, както и на музикални клипове и реклами. Носител е на „Златна роза” и наградата „Джеймисън” (онлайн) за късометражния си филм „Парче от дъгата”.

Продукцията е на "Вита Старт", оператори са Румен Колев и Стефан Чернев, монтажист е Стефан Чернев, визуалните ефекти са на Ясен Харалампиев.
Copyright © 2024 Dir.bg.