Ралица Петрова бе избран за ..."/> Кино

Безбог” с голямата награда от Стокхолм

21.11.2016 г.
”Безбог” с голямата награда от Стокхолм"Безбог" на живеещата във Великобритания българска режисьорка Ралица Петрова бе избран за "Най-добър филм" на престижния Стокхолмски кинофестивал (1 - 20 ноември 2016). Мнението на журито е, че "това е една изключителна творба на изкуството". Филмът, копродукция на България, Дания и Франция, получи наградата "Бронзов кон" - 7.3-килограмова статуетка.

"Кинотворчество на най-високо ниво. Филм, който ще остане завинаги в съзнанието и сърцата на публиката. Едно истинско произведение на изкуството и накратко, един от най-добрите филми, създадени някога!", коментира журито чрез текст на екрана при обявяването на наградата.

"Безбог" взе и наградата за "Най-добра женска роля" в лицето на актрисата Ирена Иванова.

Кинофестивалът в Стокхолм е удостоявал с "Бронзов кон" в миналото иконични режисьори като Куентин Тарантино, Ларс фон Триер, Лари Кларк, Йоахим Триер, Йоргос Лантимос и братята стоп-моушън аниматори Стивън и Тимъти Куей.

Преди дни "Безбог" спечели и наградата на ASECAN (асциацията на сценаристите от Андалусия) за "най-добър филм" на Европейския филмов фестивал в Севиля. Наградата е връчена "за филмова режисура и брилянтен сценарий, стълбове на едно дръзко пътуване в неумолимата история за корупцията".
Copyright © 2024 Dir.bg.