Американската критика призна Даян Лейн

Американската критика призна Даян ЛейнНа своята традиционна среща в любимия нюйоркски ресторант на средите от шоу-бизнеса Sardi’s една от най-реномираните организации на американските филмови критици - National Society of Film Critics - посочи Даян Лейн като най-добра актриса през изминалата година за изпълнението на главната роля в “Изневяра”. Същият избор в края на миналата година направи първо Нюйоркското общество на кинокритиците, а след това и Асоциацията на чуждестранните филмови критици в САЩ номинира Лейн заради същата роля за наградата “Златен глобус” в категорията “Най-добра актриса във филмова драма”. Признанието на американската кинокритика е още по-значимо като се има предвид, че конкурентки на изпълнителката на главната роля в “Изневяра” при надпреварата за “Златен глобус” са Никол Кидман, Мерил Стрийп и Джулиън Мур, които през последните години са неизменно в полезрението на специалистите и журитата при разпределение на годишните награди. Като  косвено признание за актьорския екип на “Изневяра” би трябвало да се приеме и номинацията на Ричард Гиър за “Златен глобус” в категорията “Най-добър актьор в комедия или мюзикъл” за ролята му в “Чикаго”.
Даян Лейн дебютира на театралната сцена още 6-годишна, а в киното – на 13 години, партнирайки на Лоурънс Оливие във филма на Джордж Рай Хил “A Little Romance” (1979). Независимо от скромния комерсиален успех на филма сър Лоурънс нарича дебютиращата тийнейджърка “новата Грейс Кели”.
Това е първата номинация на Даян Лейн за “Златен глобус”, която също като партньора си в “Изневяра” Ричард Гиър никога не е била номинирана за “Оскар”.
Copyright © 2024 Dir.bg.