Роман Полански няма да оглави "Сезар"

25. 01. 2017 г.
Роман Полански няма да оглави Роман Полански отказва да председателства журито на предстоящите награди „Сезар“, които са френския еквивалент на "Оскар". Това стана след като феминистки внесоха протестна петиция с 61 хиляди подписа и призоваха за бойкот на събитието. Причина за недоволството относно участието му, са обвиненията в изнасилване на момиче на 13 г. в Лос Анджелис през 1977 год. Той все още е търсен в САЩ, за да си понесе наказанието.

Адвокатът на Роман Полански заяви, че неговият клиент няма да участва в журито на „Сезар“ заради „несправедливия“ скандал. Ситуацията „дълбоко е натъжила“ режисьора.

„За да не смущаваме церемонията по връчването на наградите „Сезар“, която трябва да се фокусира върху киното, а не върху назначението на президента на комисията, Роман Полански реши да не приеме поканата“, допълва адвокатът пред медиите.

Припомняме, че миналия месец Полански избегна нов опит на САЩ да изиска екстрадицията му. Френски кино и културни дейци коментират ситуацията като "абсурдна".
Copyright © 2024 Dir.bg.