Педро Алмодовар ще оглави журито в Кан

01.02.2017 г.
Педро Алмодовар ще оглави журито в КанДвукратният носител на "Оскар" е председателят на юбилейното 70-то издание на най-престижния кинофестивал в света. Това обявиха вчера президентът на фестивала Пиер Лескюр и неговият директор Тиери Фремо.

67-годишният режисьор, сценарист и продуцент Педро Алмодовар е определян за най-популярния представител на съвременното испанско кино. Удостоен е с Наградата на филмовата академия на САЩ за "най-добър чуждоезичен филм" - "Всичко за майка ми".

Носител е на Оскар за сценарий ("Говори с нея", за който е номиниран и за режисура). Притежава многобройни награди, сред които 4 награди и 6 номинации от Кан, 4 награди и 3 номинации "Сезар", 4 награди и многобройни номинации от Британската академия, 2 награди и 3 номинации "Давид ди Донатело", 7 награди и множество номинации от Европейски филмови награди, 3 награди "Гоя" и т.н.

Досега, 5 филма на Алмодовар са били в конкурсната селекция на Кан: "Всичко за майка ми", "Завръщане", "Прекършени прегръдки", "Кожата, в която живея" и миналогодишният "Хулиета". Алмодовар е бил в журито на фестивала през 1992 г. През 2004 г. неговият филм "Лошо възпитание" е бил откриващ.
В своите филми Алмодовар често използва едни и същи актьори, сред които  Антонио Бандерас, Пенелопе Крус, Кармен Маура, Роси де Палма и др.

В свое изявление режисьорът каза, че е "благодарен и малко объркан от отговорността да е президент на такова жури", но се надява да се справи с ангажимента. "Мога само да кажа, че ще посветя себе си, тялото и душата на тази задача, която е привилегия и удоволствие".

Седемдесетото издание на кинофестивала в Кан ще се проведе от 17 до 28 май 2017 г., а пълният състав на журито и списъкът на селектираните филми ще бъдат обявени през април.
Copyright © 2024 Dir.bg.