Екранизират "Майстора и Маргарита" в САЩ

15.02.2017 г.
Екранизират Екип от руски и американски продуценти придоби правата за екранизацията на романа "Майстора и Маргарита" на родения в Украйна руски писател и драматург Михаил Булгаков. Информацията е на Deadline.

Романът е публикуван в пълен вариант за първи път през 1967 г. - 27 години след смъртта на създателя си, след като съпругата му успява да запази ръкописа.

Продуценти на бъдещия филм са 25-годишната актриса и сценарист Светлана Мигунова-Дали (известна със спортната драма за хокей "Легенда №17", 2012 г. на студиото на Никита Михалков "Тритэ") и Грейс Лоу от "New Crime Productions" ("Джакузи: Машина на времето", "Грейс няма да се върне"). Изпълнителни продуценти ще бъдат 40-годишният актьор Андрей Фурманчук, Невин Шалит от "New Line Cinema" и известният 72-годишен промотър и музикален продуцент Майкъл Ланг от "Woodstock Ventures" и "Just Sunshine Records", който е един от създателите на фестивалите "Удсток" (1969, 1994 и 1999 г.).

Други подробности за проекта засега не са известни.

Романът е писан от Булгаков между 1928 и 1940 г. и първата му публикация е в списание "Москва". Първият съветски книжен вариант излиза през 1973 г. Пълнометражни киноекранизации са правени през 1972 (Италия - Югославия) и 1994 г. (Русия), а телевизионни минисериали излизат през 1988 и 2005 г. (Русия). По сюжета са правени и множество театрални постановки.

Правата върху романа се държат от благотворителна фондация в Москва - "Благотворительный фонд им. М. А. Булгакова" с президент Валентина Дименко. Фондацията рарешава адаптации за кино, телевизия и дори за анимация, повечето от които са извън Русия. Романът е преведен на повече от 40 езика и се счита за едно от най-великите литературни произведения.

Едновременно с този проект, американската продуцентска къща "Noblesse Oblige! Productions" на Сергей Храмцов серозно се е ангажирала с конкурентен проект, планиран още за тази година. Според сайта на компанията, тя разработва "Master and Margarita" в жанра "магическа трагикомедия" по ръкописите на Булгаков, като консултант е Милош Форман. Продуценти са Шон Пен и Майк Медавой, а за сценарист и режисьор е поканен Гай Ричи.

В актьорския състав са Шон Пен, Даниел Дей-Люис, Майкъл Дъглас, Джим Кери, Изабел Аджани, Малкълм Макдауъл и други. Музиката ще бъде на Джон Зорн, Томас Нюман и Джон Лорд.

Този проект има бюджет от 109 милиона долара, събрани чрез дялово участие ("equity participation"), и е на фаза активна разработка и предпродукция. Очакваното излизане на екран е 2017 или 2018 година. Компанията "Noblesse Oblige" е създадена наскоро и това е нейният първи проект.
Copyright © 2024 Dir.bg.