Соня Йончева пее в "Травиата" за българската си публика

16.02.2017 г.
Соня Йончева пее в
Програмата “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк”, която се осъществява от фондация “Виа Фест” и фондация “Америка за България”, ще излъчи “Травиата” в 4 български града - София, Русе, Пловдив и Варна. Това се случва за първи път в историята на програмата у нас и отбелязва изключителното музикално събитие с участието на оперната ни прима Соня Йончева.

Световноизвестното българско сопрано, която бе сред номинираните за награда “Грами” тази година в категорията "Най-добър оперен запис", ще пее за своята българска публика благодарение на програмата. Оперната класика “Травиата” с участието на Соня Йончева като Виолета Валери ще гледаме традиционно в София, за втора година във Варна в рамките на Международен театрален фестивал “Варненско лято”, както и за първи път в Пловдив (в рамките на “Дни на Балабановата къща”) и Русе (в рамките на “Мартенски музикални дни”) при следния график:

· 11, 15 и 22 март - София - Cinema City Mall of Sofia
· 18 март - Русе - Cinema City
· 18 май - Пловдив - Cinema City
· 12 юни - Варна - Фестивален и конгресен център

Соня Йончева представя за първи път своята невероятна интерпретация на обречената куртизанка Виолета Валери пред зрителите на Метрополитън опера, а заедно с нея е изгряващият американски тенор Майкъл Фабиано в ролята на нейния любовник Алфред. Томас Хемпсън пее една от своите най-добри партии - тази на Жорж Жермон, осъдителния баща на Алфред.

След големите успехи на нюйоркска сцена като Мими, Джилда и Дездемона, Соня Йончева отново се превъплъщава в трагична оперна героиня. Виолета Валери се смята за върхова роля за всяко сопрано, заради неизчерпаемите вокални и драматични възможности, които дава. Българската оперна прима вълнува с дълбочината и естествеността на интерпретацията си, в която не се притеснява да вложи и затрогваща искреност.

„Соня Йончева добавя името си към списъка от велики Виолети на сцената на Метрополитън”, казва Джеймс Джордан от Обзървър, а Ню Йорк Таймс пише, че българското сопрано е изпълнила ролята с „неустоима виталност и чувственост”.

Преди броени дни излезе и вторият самостоятелен албум на Соня Йончева - "Handel", издаден от Вирджиния Рекърдс/Sony Classical, с който оперната дива влезе в класацията Албум на седмицата на Таймс и Сънди таймс.

“Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” е програма от сателитни излъчвания на живо, която се реализира в България за трета поредна година с подкрепата на Столична община, Британски съвет в България и Cinema City.
Copyright © 2018 Dir.bg.