"Златна мечка" за унгарски романс на Берлинале 2017

19.02.2017
Журито на Международния кинофестивал в Берлин, председателствано от Пол Верховен, предизвика вчера изненада. То присъди най-голямата награда на унгарския романтичен филм "За тялото и душата" ("On Body and Soul") на 61-годишната режисьорка Илдико Еньеди. Точно преди 25 години тя бе член на конкурсното жури на фестивала.

Критиците считаха за фаворити други ленти - "Другата страна на надеждата" (Аки Каурисмаки) и "Фантастична жена" ("A Fantastic Woman" на чилиеца Себастиан Лелио). В първата кинотворба се разказва за пътуващ търговец, чийто път се пресича със сирийски бежанци във Финландия, а във втората - за транссексуална любов.

Според председателя на журито, Илдико Еньеди напълно заслужено е спечелила най-желаната награда - за "най-добър филм" ("Златна мечка). "Ние всички се влюбихме в този филм не само заради художествените му достойнства, но и за това, че ни върна към съчувствието. Една дума, която често използваме много лесно и лекомислено", заяви именитият холандец.

Отличената Еньеди, която е и сценарист на филма, заяви: "Човек трябва да поема рискове, ако иска да живее истински!". В нейната лента се разказва за любовната история на мъж и жена в една кланица в Будапеща. Те се желаят, но не могат да общуват освен в съня, който и двамата сънуват. В съня мъжът се превъплъщава в елен, а жената - в кошута.
"Искахме да направим един простичък филм, чист като изворна вода, без да знаем дали публиката ще ни последва, защото той трябва да се гледа само със сърце, изпълнено с благородство", изтъкна Еньеди.

Кадър от нейния филм:


За престижната награда на един от трите първокласни световни фестивали се бореха 19 заглавия.

* * * * * * *

С не по-малко престижните специализирани награди "Сребърна мечка" бяха удостоени следните филми и творци:

- на голямото жури: "Félicité" (Франция-Сенегал-Белгия-Германия-Ливан) на френско-сенегалския режисьор Ален Гоми;
- на наградата "Alfred Bauer": "Следи" (Полша-Германия-Чехия-Словакия-Швеция) на полската режисьорка Агньешка Холанд, заедно с нейната асистент-режисьорка Кася Адамик;
- за най-добър режисьор: Аки Каурисмаки (за "Другата страна на надеждата");
- за най-добра актриса: Ким Мин-Хе (Южна Корея, за "Сама на плажа нощем" / "On the Beach at Night Alone");
- за най-добър актьор: Георг Фридрих (Австрия, за "Бели нощи" / "Helle Nächte");
- за най-добър сценарий: Себастиан Лелио и Гонсало Маса (Чили, за "Фантастична жена").

"Сребърна мечка" за изключителен артистичен принос получи и Дана Бунеску - за монтажа на "Ана, любов моя" ("Ana, mon amour"), копродукция на Румъния, Германия и Франция, която ще видим и в България в Балканския конкурс на София Филм Фест през март.



В 7-членното жури на фестивала бяха още Юлия Йенч (актриса, Германия), Олафур Елиасон (художник, Исландия), Дора Фурати (продуцент, Тунис), Диего Луна (актьор, продуцент и режисьор, Мексико), Маги Джиленхол (актриса и продуцент, САЩ) и Уанг Куан‘ан (режисьор, Китай).

Освен "Ана, любов моя", още два от наградените филми са в програмата на предстоящия идния месец "София филм фест" - "Следи", който ще бъде представен в София лично от своята режисьорка (която е и председател на борда на Европейската филмова академия), и "Другата страна на надеждата" (в програмата „Киното днес - големите майстори”).
Copyright © 2024 Dir.bg.