Самуел Финци ще представи лично в София два свои филма

09.03.2017 г.
Самуел Финци ще представи лично в София два свои филмаПреди малко стана известно, че българският актьор Самуел Финци (синът на Ицхак Финци) пристига специално на 21-ия София Филм Фест, за да представи два филма с негово поддържащо участие – „Мария Кюри” и „Фриц Ланг”. Ще видим актьора в различни и много предизвикателни роли във филмите на двама немски режисьори.

Черно-белият „Фриц Ланг” на Гордиан Мауг е създаден по действителни събития от живота на знаменития австрийски режисьор. Самуел Финци играе блестящо ролята на сериен убиец, на немски език.
Гордиан Мауг:


Романтичната биографична драма „Мария Кюри” на Мари Ноел, режисьорка от френски произход и съоснователка на "P'Artisan Filmproduktion" в Мюнхен, поставя фокус върху бурните години (1903 - 1911) на една от най-гениалните жени в света. Финци играе на френски език.
Мари Ноел:


Интригуващ, изненадващ и едновременно тъжно-смешен в различните си превъплъщения, Самуел Финци е сред най-космополитните фигури в съвременното ни кино. Роден в Пловдив преди 51 години, завършва ВИТИЗ, в годините на прехода участва в много български филми като „Парчета любов” (1989), „Аз, Графинята” (1989), „Лагерът” (1990) и др.. Още преди падането на Берлинската стена, Самуел Финци става културен имигрант в Берлин заедно с някои от колегите си - актрисата Жанет Спасова и режисьора Иван Станев. В началото той не знае добре немски език, но музикалният слух му помага да възприеме мелодиката на езика и да го научи бързо. Под режисурата на Димитър Гочев, Самуел Финци печели овациите в Кьолн, Дюселдорф, „Талия театер”, Хамбург, „Дойчес театер” в Берлин и се превръща  в лице на провокативни театрални търсения и успехи.

На германска територия високо оценяват таланта му както на сцената, така и  в киното и телевизията. Немските изяви редува и с български роли („Немирната птица любов” на Рангел Вълчанов (1990), „Забраненият плод” на Красимир Крумов (1994), „Опашката на дявола” на Димитър Петков (2001), „И Господ слезе да ни види” на Петър Попзлатев (2003), „Пазачът на мъртвите” на Илиян Симеонов (2006), „Цветът на хамелеона” на Емил Христов (2013), тв сериала „Четвърта власт” на БНТ).

Фестивалната публика аплодира Самуел Финци и преди 5 години - на София Филм Фест през 2012 година, когато представи комедията на Тил Швайгер „Петел с вино” („Kokowääh”).

Почитателите на Санчо (приятелски прякор на Самуел Финци - бел.ред.) ще могат да се насладят на разностранният му талант в „Мария Кюри“ и „Фриц Ланг“ на 11 март, събота, във вече реновираното кино „Люмиер Лидл“ в София. Прожекциите съответно са от 16 и от 18 ч.
Copyright © 2024 Dir.bg.